Valdība lems par nozarēm, kuru strādājošajiem piemērot dīkstāves pabalstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Šodien Ministru kabinets plāno skatīt Ekonomikas ministrijas (EM) dokumentu, kurā būs ietvertas nozares, kuru strādājošajiem varētu piemērot dīkstāves pabalstu.

Pagaidām gan nozaru saraksts nav zināms, jo, kā pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes sēdes mediju pārstāvjiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), EM par nozaru sarakstu ar sociālajiem partneriem un uzņēmēju organizācijām turpinās spriest līdz valdības sēdei.

Vienlaikus Kariņš norādīja, ka dīkstāves pabalstus plānots sākt izmaksāt jau šonedēļ.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Ministru kabinets atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādāto likumprojektu par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, kurā vienuviet ietverts plašu valsts atbalsta pasākumu klāsts slimības seku novēršanai, tostarp dīkstāves pabalstu izmaksu darba ņēmējiem.

Paredzams, ka Ministru kabinets noteiks nozares, kurām saistībā ar Covid-19 izplatību ir radušies krīzes izdevumi un kurām ir piemērojami likumā noteiktie pasākumi un īpašie atbalsta mehānismi.

No likumprojekta arī izriet, ka gadījumā, ja krīzes skarto nozaru darba devējs darbinieku nenodarbina vai arī neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības, šādā gadījumā tiek kompensēta darbinieka atlīdzība, kas ir līdz 75% no darbiniekam noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. Šis tiek formulēts kā dīkstāves pabalsts, kas netiks aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātam iemaksām (VSAOI).

No valdības sēdes protokola izriet, ka EM tika uzdots ne vēlāk kā līdz šodienai, 24.martam, sagatavot un iesniegt izskatīšanai valdībā noteikumu projektu par nozarēm, kurām saistībā ar Covid-19 izplatību ir radušies krīzes izdevumi un kuriem ir piemērojami šajā likumā noteiktie pasākumi un īpaši atbalsta mehānismi. 

Valdība arī pieņēma lēmumu par nozarēm, kuras atbalsts būtu sniedzams pirmām kārtām, starp tām minētas pasažieru aviopārvadājumi, izmitināšana viesnīcās un viesu mājās, restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi, ēdināšanas pakalpojumi, bāru darbība, kinofilmu producēšana, izplatīšana un demonstrēšana,  skaņu ierakstu producēšana, automobiļu un citu vieglo transportlīdzekļu iznomāšana un ekspluatācijas līzings, ceļojumu biroju un tūrisma operatoru pakalpojumi, sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumi, pirmsskolas, sporta un ārpusskolas, kā arī kultūras izglītība, bērnu dienas aprūpes centru darbība.

Starp nozarēm minētas arī mākslinieku darbība, mākslinieciskā jaunrade, kultūras iestāžu darbība, muzeju darbība, vēsturisku objektu apmeklējumu vieta, sporta objektu darbība, sporta klubu darbība, fitnesa centru darbība, atrakciju un atpūtas parku darbība.

Pagājušajā nedēļā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina, ka dīkstāves pabalstu visā jaunā koronavīrusa izraisītas slimības Covid-19 krīzes periodā varētu saņemt līdz 150 000 darba ņēmēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu