Ministrs: Tiek meklēts risinājums sociāli mazāk aizsargāto darba ņēmēju atbalstam krīzes laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Patlaban tiek meklēts risinājums sociāli mazāk aizsargāto darba ņēmēju atbalstam Covid-19 radītās krīzes laikā, ceturtdien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

TVNET jau vēstīja, ka valdība šodien atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādātos noteikumus par Covid-19 krīzē skartiem uzņēmumiem, kas kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem. No šiem noteikumiem izriet, ka uz dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī, varēs pretendēt uzņēmumi, kuriem reģistrēts būtisks apgrozījuma kritums un kuri līdz šim maksājuši nodokļus.

Vaicāts, vai dīkstāves pabalstus varēs saņemt arī, piemēram, mikrouzņēmumos strādājošie, Reirs atzina, ka šajā krīzē vairāk nekā 200 000 darba ņēmēju ir bez sociālā nodrošinājuma, tāpēc tiks vērtēts, kā palīdzēt visiem. Tomēr ceturtdien valdībā atbalstītais regulējums attiecas uz to darba ņēmēju loku, kuru darba devēji maksājuši visus nodokļus.

"Mēs izvērtēsim visas kategorijas - pašnodarbinātos, autoratlīdzību saņēmējus, mikrouzņēmumus. Bet pirmais signāls tika dots tiem, kas pelna naudu valsts budžetā, maksā lielas algas darbiniekiem, kā arī tiem, kuri veic lielus ieguldījumus infrastruktūrā vai pamatlīdzekļos," stāstīja Reirs.

Pēc finanšu ministra teiktā, Labklājības ministrija (LM) patlaban sākusi darbu, lai risinātu jautājumu ar atbalstu 200 000 sociāli mazāk nodrošinātajiem, jo viņu nodokļos nomaksātās summas ir mazas. Patlaban tiek izstrādāts regulējums, lai šai darba ņēmēju kategorijai nodrošinātu iztikas līdzekļus.

"Aicinām necelt paniku par šīm lietām. Palīdzēsim visiem. Tiem, kas nekvalificēsies [dīkstāves pabalsta saņemšanai] no LM saņems universālu pabalstu," uzsvēra Reirs.

Ministrs arī atzina, ka dīkstāves pabalsti tiks piešķirti invaliditātes pensijas saņēmējiem. Viņš norādīja, ka no sākotnējā noteikumu projekta tika izslēgta norma, kas paredz dīkstāves pabalstu nepiešķirs darbiniekiem, kuri vienlaikus ir nodarbināti valsts vai pašvaldības institūcijā vai kapitālsabiedrībā, saņem vecuma, izdienas vai invaliditātes pensijas vai veic saimniecisko darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu