Ierīce iemācās pārvērst smadzeņu viļņus teikumos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mākslīgais intelekts. Ilustratīvs attēls
Mākslīgais intelekts. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Zinātnieki spēruši platu soli tuvāk tam, lai spētu atšifrēt, ko saka cilvēks, vien paskatoties uz tā smadzeņu viļņiem runas laikā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Neuroscience", zinātnieki iemācīja algoritmam reālajā laikā pārveidot smadzeņu viļņus teikumos, kur vārdu kļūdas bija vien 3%. 

Iepriekš tā saucamajām “smadzeņu-mašīnu saskarnēm” bija limitēti panākumi smadzeņu aktivitātes atšifrēšanā.

Agrīnajā stadijā šajā jomā bija iespējams atšifrēt tikai izrunāto vārdu fragmentus vai nelielu procentu vārdu, kurus saturēja noteiktas frāzes. 

Mašīnmācīšanās speciālists Džozefs Meikins no Kalifornijas Universitātes ar kolēģiem darbojās pie tā, lai uzlabotu šī procesa efektivitāti.  

Eksperimentā četri brīvprātīgie lasīja teikumus, kamēr ar elektrodiem tika ierakstīta viņu smadzeņu aktivitāte. Dati tika ievadīti datorā, kas izšķīra tajos regulāri sastopamās pazīmes.

Šīs pazīmes, visticamāk, var saistīt ar atkārtotām pazīmēm runā, piemēram, patskaņiem vai līdzskaņiem.  

Cita datorsistēmas daļa pēc tam atšifrēja šīs identificētās pazīmes un izveidoja vārdus, kas savukārt veidoja teikumus. 

Tiesa, autori atzīst, ka pētījums vēl ir ierobežots. Piemēram, atšifrējamā runa ir limitēta no 30 līdz 50 teikumiem. Tomēr viņi arī piebilst, ka šī datorsistēma ne tikai vienkārši klasificē teikumus, balstoties uz to struktūru, bet arī nemitīgi mācās un uzlabojas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu