Aicina iedzīvotājus uzmanīties no negodprātīgiem uzņēmējiem Covid-19 pandēmijas laikā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija aicina patērētājus uzmanīties no uzņēmējiem, kas Covid-19 pandēmijas laikā blēdās ar preču vai pakalpojumu pārdošanu, aģentūru LETA informēja asociācijas pārstāvji.

Asociācijā norādīja, ka Covid-19 pandēmijas laikā negodprātīgie tirgotāji reklamē un pārdod produktus, piemēram, aizsardzības maskas vai roku dezinfektorus, apgalvojot, ka tie novērš vai ārstē šo infekciju.

Asociācijas pārstāvji sacīja, ka 2020.gada 20.martā Eiropas Savienības dalībvalstu patērētāju aizsardzības iestādes publicēja kopējo nostāju attiecībā uz krāpšanas un negodīgās komercprakses shēmām, par kurām ir saņemts visvairāk sūdzību no patērētājiem. Mērķis ir lūgt un palīdzēt tiešsaistes platformu operatoriem labāk identificēt nelikumīgu komercpraksi, apturēt to un nepieļaut, lai līdzīga prakse parādās no jauna.

Publikācijā izteikts aicinājums patērētājiem uzmanīties no uzņēmējiem, kuri savos reklāmas materiālos izmanto tekstu vai attēlus, kas tieši vai netieši norāda, ka prece vai pakalpojums var novērst vai izārstēt Covid-19 slimību. Tāpat aicina uzmanīties no tādiem komersantiem, kas atsaucas uz pašpasludinātiem ārstiem, veselības jomas profesionāļiem, ekspertiem vai citiem neoficiāliem avotiem, kuri apstiprina ārstēšanu Covid-19 slimībai.

Iedzīvotājus aicina atpazīt negodprātīgos komersantus, kuri izmanto to valsts iestāžu, oficiālo ekspertu vai starptautisko institūciju nosaukumu vai logo, kuri it kā atbalsta uzņēmēja apgalvojumus par sargājošām vai ārstējošām preces vai pakalpojuma īpašībām bez saitēm vai atsaucēm uz oficiāliem dokumentiem. Tāpat jāuzmanās no tiem, kuri izmanto apgalvojumus par preču vai pakalpojumu deficītu, piemēram, "pieejams tikai šodien", "tiek izpārdots ātri", informē par preces vai pakalpojuma tirgus kontekstu, piemēram "zemākā cena tirgū", "vienīgais produkts, kas spēj izārstēt no Covid-19", kā arī norāda preces vai pakalpojuma cenu, kas ievērojami pārsniedz parasto maksu par līdzīgām precēm un pakalpojumiem.

Asociācija atgādina, ka ES dalībvalstu valdības sniedz oficiālus ieteikumus, pamatojoties uz zinātniskiem pierādījumiem par to, kā novērst Covid-19 slimības izplatīšanos. Ja patērētāji saskaras ar nepierādītiem vai maldinošiem apgalvojumiem viņiem būtu jāvēršas pie interneta platformu operatoriem, lai paziņotu par neatbilstošu saturu.

Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija dibināta 1999.gadā ar mērķi attīstīt nevalstisko patērētāju kustību un koordinētu patērētāju aizsardzības sabiedrisko organizāciju tīklu Latvijā. Asociācijas sastāvā ir desmit patērētāju aizsardzības nevalstiskās organizācijas - juridiskas personas, kuras galvenokārt nodarbojas ar patērētāju sūdzību izskatīšanu, projektu realizāciju un līdzdalību likumdošanā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu