Kā par esošo situāciju runā ar trīsgadnieku un kā ar dumpiniecisku tīni?

Runā eksperts
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Kāda būtu laba komunikācija ar bērnu par to, kas šobrīd notiek pasaulē? Bērnu psiholoģe Iveta Auniņa norāda, tas nemaz nav tik vienkārši, jo bērni dažādos vecums šo visu uztver atšķirīgi. Ja mazam bērnam liekas, ka laime pilnīga ar mammu blakus visu diennakti, tad tīnis demonstratīvi vēlēsies iebilst pret šī brīža pastāvošo kārtību.

Bērni situāciju uztver dažādi

"Pavisam maziņiem bērniem nekāda informācija nav jādod, bet no trīs gadu vecuma būtu ar bērnu viņam saprotamā valodā un nekādā gadījumā biedējot jāsniedz šī informācija. Jāpastāsta, ka šobrīd ir šāda kārtība - lai pasargātu citus cilvēkus no saslimšanas, katra ģimene dzīvo mājās. Ja māmiņa, tētis strādā mājās, tad arī tas ir jāpaskaidro, ka tas tā tagad būs.

Ja vecāki iet uz darbu, bērns ir jānomierina, ka tas ir droši, jo tētis un mamma veic visus drošības pasākumus. 

Četri līdz seši gadiņi ir atdarināšanas vecums. Tāpēc rūpīgi piedomājiet gan, ko mēs ikdienā runājam par esošo situāciju, cilvēkiem apkārt vai kā mēs mājās komentējam kādu televīzijas sižetu, bērnam dzirdot. Atceramies, ka tieši mēs mācam saviem bērniem komunikāciju un reakciju.

Mums tagad ir brīnišķīga iespēja kļūt saviem bērniem par paraugu kā uzvesties tad, kad nepieciešams savaldīties, sevi kontrolēt, būt mierīgiem.

No 9-12 gadiem mums ir jārēķinās, ka bērniem ir principiāli cita domāšana kā mums pieaugušajiem. Tāpēc viņiem ir grūti saprast - visas tās norises, dinamiku, prognozes. Par to, par ko mums pašiem, pieaugušajiem nav nekas skaidrs. Tāpēc te nevajadzētu aizrauties ar biedēšanu," raidījumā "Māmiņu Klubs" runā psiholoģe Iveta Auniņa.

Nenoslogosim bērnus ar pieaugušu cilvēku dzīvi!

Ja mēs runājam par higiēnu - nebaidi bērnu!

"Vecāki ar bērniem var izgatavot atgādinājumus pie izlietnēm, ūdens krāniem, bet ne to roku mazgāšanu padarīt par galveno punktu uz ko mēs koncentrējamies. Tā mēs varam nonākt otrā grāvī," brīdina psiholoģe.

Bērns var sākt baidīties no visa, sākt rokas mazgāt, kad vajag un kad nevajag. Sāk baidīties pieskarties savām rotaļlietām un saviem vecākiem. Tas nav tas, kas mums ir vajadzīgs. 

Mamma mājās, juhū sākas ballīte! Nē!

Vecākiem arī noteikti nav jāizklaidē bērni 24 stundas diennaktī. Un pilnīgi skaidrs, ka bērni to gribēs! "Mīlestības valoda bērnam līdz 12 gadiem ir laiks un enerģija, ko viņi saņem no mammas un tēta. Bērni nesaprot līdz galam, ko nozīmē strādāt attālināti, jo mamma taču visu laiku ir blakus. Juhū, tagad tik sākas ballīte! Bet mēs drīkstam arī šeit bērnam pateikt nē, es šobrīd nevaru ar tevi paspēlēties," iedrošina Iveta Auniņa. 

"Vecākiem ir jāiztur un tas būs ļoti liels izaicinājums! Vislielākais būs atturēties no kārdinājuma iedot bērnam šo ierīci, lai viņš paliek mazāk traucējošs, nedzirdams mums. Izturēt tās dīkās stundas ir normāli, jo šajā laikā bērns ieraudzīs, ka mājās ir plastilīns, galda spēles, grāmatas, zīmuļi," runā psiholoģe.

Mums mazāk jānodarbojas ar biedēšanu, kaut kādām bažām par nākotni, jāatturas no negatīviem komentāriem, vairāk jādemonstrē inteliģence un miers!

Vairāk interesanto interviju skaties raidījumā "Māmiņu Klubs", STV Pirmā kanālā šo svētdien 09:20.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu