Skolotāji lūdz laikus izziņot TV "Tava klase" saturu; pirmajā dienā bijis 50 000 skatītāju (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skolēns. Ilustratīvs attēls.
Skolēns. Ilustratīvs attēls. Foto: OLI SCARFF / AFP

Veiksmīgākai mācību procesa organizēšanai pedagogiem jaunā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) organizētā televīzijas kanāla "Tava klase" plānotais mācību saturs būtu jāzina jau iepriekš, pauda skolu pārstāvji.

Valmieras sākumskolas direktora vietniece izglītības jomā Sanita Eglīte, komentējot televīzijas kanāla "Tava klase" piedāvāto saturu un formātu, atzina, ka kolēģu sagatavotie materiāli jaunāko klašu skolēniem ir labs atbalsts attālināto mācību laikā. 

Pirmdien viņa saņēmusi arī pirmās atsauksmes par tiešraides mācību stundām. Viņa teica, ka pirmās klases skolēniem par ātru bijis temps, kādā skolotājas skaidrojušas tēmu. Ne visi bērni paspējuši izpildīt uzdevumus, kas bijuši redzami ekrānā. Tai pašā laikā

pedagogi atzinīgi novērtējuši, ka televīzijas nodarbībām izvēlēti temati, ko bērni jau ir mācījušies, tādējādi viņi apgūtās zināšanas var nostiprināt. 

"Būtu ļoti labi, ja skolām šonedēļ būtu zināms tas mācību saturs, ko "Tava klase" gatavo nākamajai mācību nedēļai. Tas ļautu arī katram skolotājam, plānojot nākamās nedēļas tēmas, atlasīt tādus uzdevumus, kas papildinātu jau ekrānā redzēto un varētu skolēnu ieinteresēt mācīties arī papildus," sacīja Eglīte. 

Viņa norādīja, ka skola plāno mācību saturu visai nedēļai. Sākotnēji tā izmantojusi skolēniem un skolotājiem zināmos elektroniskos resursus, pakāpeniski izmēģinot arī jaunas iespējas. 

Arī Krāslavas pamatskolas direktore Vija Konceviča aģentūrai LETA pauda, ka veiksmīgākais darba organizācijai skolotājiem būtu jāzina nākamās nedēļas raidījumu tēma. Viņa atzina, ka

katra pieredze ir vērtīga, taču uzskata, ka pirmajā dienā mazākajiem bērniem pārraidītajā matemātikas stundā piedāvātais mācību temats bijis tāds, kas apgūts jau mācību gada sākumā.

Savukārt Krustpils novada Variešu sākumskolas direktore Aija Rogāle vēl nav apkopojusi pedagogu atziņas par jauno kanālu. Viņa skaidroja, ka pašlaik iestādes skolotāji skaidro, kuriem no skolēniem vēl trūkst ierīču mācību procesam. Pēc viņas teiktā, situācija apzināta jau attālināto mācību sākumā, taču procesā dažās ģimenēm datoriem atklājušās tehniskās ķibeles, tāpat arī daudzbērnu ģimenes secinājušas, ka nespēj nodrošināt tehniku visiem ģimenes skolēniem.

LIZDA saņēmusi kritiku tikai par angļu valodu mazajām klasēm

Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga informēja, ka līdz šīm saņemtās pedagogu atsauksmes galvenokārt bijušas pozitīvas, vien norādīts, ka skolotāji novērtētu, ja informācija par gaidāmo mācību saturu būtu pieejama iepriekš.

Tāpat Vanaga atklāja, ka saņemtas atsauksmes par angļu valodu, kur temps esot bijis par ātru, īpaši mazajās klasēs, taču cita kritika neesot saņemta. Viņasprāt, "Tava klase" ir veiksmīgs pagaidu risinājums.

Vecākiem pretenzijas pret vielas saturu

Arī no vecākiem par kanāla "Tava klase" pirmo darbības dienu saņemtas dažādas atsauksmes, daļai sakot, ka mācītais neatbilst bērnam šogad mācāmajam, stāstīja vecāku organizācijas "Mammām un Tētiem" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Viņa norādīja, ka organizācija apzinājusi pagaidām dažus vecākus un par kanālu "Tava klase" saņemtas dažādas atsauksmes.

Bijuši vecāki, pēc kuru domām mācītais nav atbildis tam, ko būtu jāmācās, tomēr organizācijas vadītāja uzsvēra, ka visas klases nemācās vienādi, tāpēc vecākiem jādod laiks pierast pie jaunā satura.

Vienlaikus Akmentiņa-Smildziņa uzsvēra, ka ne visi vecāki un bērni ir noskatījušies televīzijas stundas, tāpēc kopējais vecāku viedoklis nav zināms, taču organizācijas vadītāja teica, ka vecāki ļoti novērtē, ka šāds rīks radīts.

Izglītojošo kanālu "Tava klase" tiešsaistē pirmajā dienā skatījuši vairāk nekā 50 000 cilvēku

Jauno izglītojošo televīzijas kanālu "Tava klase" pirmajā darbības dienā līdz plkst.14 tiešsaistē skatījušies vairāk nekā 50 000 cilvēku no kopumā 50 pasaules valstīm, liecina vietnes "www.tavaklase.lv" nodrošinātāja "Telia Latvija" veiktā "Google Analytics" datu analīze.

Kā aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), plānots, ka provizoriskie dati par to, cik skatītāju bijis virszemes televīzijas kanālos "ReTV" un "Sportacentrs.com", varētu tikt apkopoti līdz 7.aprīļa vakaram.

Papildus Latvijai minēto kanālu skatījušies cilvēki Igaunijā, Vācijā, Apvienotajā Karalistē, Beļģijā, Krievijā, ASV, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā un citviet pasaulē.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) pateicās visiem pedagogiem, skolēniem, vecākiem, kuri šodien atrada iespēju un laiku skatīties "Tava klase" stundas, kā arī norādīja, ka ir saņemti gan uzmundrinoši vārdi un sadarbības piedāvājumi, gan arī daudz priekšlikumu satura un formāta pilnveidošanai, kurus iespēju robežās plāno izmantot stundu veidošanā.

Tāpat ministre atklāja, ka, ieklausoties skolotāju aicinājumā, sākot ar trešdienu, 9.aprīli, vietnē "www.tavaklase.lv" būs pieejama ne tikai programma, bet arī nodarbību tēma un nepieciešamie resursi. Vietnē, nospiežot uz attiecīgās mācību stundas, būs redzams pedagoga sagatavotais satura apraksts, nodarbībai nepieciešamie mācību līdzekļi un cita veida informācija.

IZM aicina skolotājus izmantot šo materiālu, plānojot mācību darbu, mērķtiecīgi ar projekta "Tava klase" skolotāju palīdzību virzot skolēnus uz apgūstamā satura izpratni. Ministrijas ieskatā, tādā veidā skolotāji iegūs laiku atgriezeniskās saites nodrošināšanai un individuālām konsultācijām.

"Tava klase" satura veidošanā iesaistīti vairāk nekā 70 skolotāju no visas Latvijas. Tāpat palīdzību skolotājiem projektā ir snieguši vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, dziedātāji un mākslinieki, tostarp mūziķi Māra Upmane-Holšteine un Renārs Kaupers.

Jau ziņots, ka no šodienas darbojas IZM organizētais televīzijas kanāls "Tava klase", kas pārraida skolēnu attālinātajām mācībām paredzētu bezmaksas saturu, aģentūru LETA informēja ministrijā.

No šodienas televīzijas kanālos "ReTV" un "Sportacentrs.com" pārraida 1.-6.klašu skolēniem paredzētu saturu, bet no 14.aprīļa - skolēniem, kas mācās 5. un 6.klasē. Iespējams, vēlāk saturs taps arī 9. līdz 12.klašu skolēniem.

Projekta divu mēnešu izmaksas tiek lēstas 365 208 eiro apmērā.

Pašlaik piedāvāto stundu reālais saturs nav publiskots, attiecīgi to praktiska izmantošana un iekļaušana skolotāju jau izstrādātajās mācību programmās vismaz pirmajās dienās ir visai apšaubāma. IZM sola no 9.aprīļa vietnē "tavaklase.lv" nodrošināt kanālu tiešraides un arhīvu, kā arī plānoto stundu sarakstu un nākamo nedēļu mācību tēmu aprakstus.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) cer, ka kanāla "Tava klase" ieviešana ļaus jaunāko klašu skolēniem radīt klātbūtnes efektu, kā arī dažādot un atvieglot skolotājiem mācību procesa sagatavošanu, bet vecākiem dos noteiktu atbalstu, jo bērni mācību procesā būs iesaistīti ar televizora starpniecību, līdz ar to viedierīces būs pieejamākas pārējiem ģimenes locekļiem.

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā skolās mācības notiek attālināti.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu