PTAC aicina kritiski izvērtēt piedāvājumus un reklāmas saistībā ar Covid-19

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina kritiski izvērtēt piedāvājumus un reklāmas saistībā ar Covid-19, aģentūru LETA informēja PTAC.

PTAC konstatējis reklāmas, kurās precēm vai pakalpojumiem piedēvētas īpašības, kas it kā var pasargāt vai ko var izmantot terapijā pret Covid-19, tomēr ir pamatotas aizdomas par faktu nepatiesumu,

PTAC uzsver, ka patērētāji šajā laikā ir sevišķi neaizsargāti pret dažādiem maldinošiem apgalvojumiem. Iestāde uzrauga situāciju un nekavējoties reaģē uz saņemtajiem signāliem. Tādēļ par aizdomām par komersantu negodprātīgu rīcību aicina patērētājus informēt PTAC.

PTAC jau līdz šim ir saņēmis informāciju par vairākiem gadījumiem, tostarp par iekārtu, kas it kā attīra ūdeni un garantē vīrusu un baktēriju iznīcināšanu, nabassaites cilmes šūnu terapiju, kas palīdzēs ārstēt Covid-19, kā arī solārija pakalpojumiem, ko reklamē ar apgalvojumu par ultravioletā starojuma iekārtu spēju uzlabot cilvēku veselību jeb iznīcināt vīrusus un baktērijas.

Konstatēts, ka ir vēl dažādas preču grupas, piemēram, gaisa attīrītāji un jonizētāji, Covid-19 diagnosticēšanas testi u.c., kas arī tiek piedāvāti iegādei patērētājiem.

PTAC atgādina, ka negodīgas komercprakses regulējums aizliedz sniegt patiesībai neatbilstošu informāciju par to, ka prece vai pakalpojums var palīdzēt izārstēt slimības, novērst disfunkciju vai fiziskos defektus. Ņemot vērā, ka patlaban zāles pret Covid-19 nav pieejamas, tad šādu un līdzīgu frāžu izmantošana nav pieļaujama.

PTAC aicina patērētājus kritiski izvērtēt piedāvājumus un reklāmas saistībā ar Covid-19. Patērētāji aicināti būt kritiskiem un rūpīgi izvērtēt pieejamo informāciju, uzdodot sev jautājumus par izplatītās informācijas avotu, viņu atpazīstamību, finansējuma avotiem, uzticamību un informācijas avota identitātes atklātību.

Tāpat patērētāji aicināti padomāt, kāds ir attiecīgās informācijas mērķis un vai šie vēstījumi ir pierādāmi. Patērētāji aicināti izmantot dažādus neatkarīgus avotus faktu pārbaudīšanai - vienmēr vairāk nekā vienu informācijas avotu. Visbeidzot pēc faktu pārbaudes sev jājautā, vai informācija joprojām šķiet patiesa. Atbildes par Covid-19 iedzīvotāji aicināti meklēt uzticamās interneta vietnēs, piemēram https://covid19.gov.lv/.

Pēc saskaršanās ar jaunu un satraucošu informāciju, iedzīvotāji aicināti ieturēt pauzi un pēcāk mēģināt ar kādu citu cilvēku to pārrunāt, mēģināt pārbaudīt faktus, iekams izlemt, ko ar šo informāciju darīt - iegādāties kādas preces, dalīties informācijā ar citiem, vienkārši ignorēt informāciju vai nodot to atbilstošajām iestādēm. Aizdomās par komersantu negodprātīgu rīcību, jāziņo PTAC.

Tāpat PTAC aicina rūpīgi izvērtēt dažādu preču un pakalpojumu iegādi, par kuriem tiek izteikti šādi apgalvojumi un sekot līdzi Pasaules veselības organizācijas mājas lapā pieejamajai informācijai par visbiežāk sastopamajiem mītiem par Covid-19. Vienlaikus PTAC aicina tirgotājus neizmantot savos piedāvājumos frāzes, kas patērētājiem liek domāt par to labvēlīgo ietekmi, izvairoties vai ārstējoties no Covid-19.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu