Pandēmijas laikā Kosova iestrēgusi politiskajā krīzē (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā Kosova iestrēgusi politiskajā krīzē, trešdien beidzoties termiņam, līdz kuram bija jāizvirza kandidāts premjerministra amatam.

Līdzšinējā Kosovas premjerministra Albina Kurti valdība tika gāzta 25.martā neuzticības balsojumā, ko ierosināja centriski labējā Kosovas Demokrātiskā līga (LDK), kas ietilpa valdošajā koalīcijā.

Tika gaidīts, ka Kurti vadītā kreisi orientētā Pašnoteikšanās kustības partija (LVV) vēlreiz izvirzīs Kurti premjerministra amata, taču tas vēl nav noticis.

Kurti galvenais politiskais konkurents Kosovas prezidents Hašims Tači ir aicinājis izveidot nacionālās vienotības valdību, iesaistot visas parlamentā pārstāvētās partijas, lai cīnītos pret pandēmiju un tās izraisīto krīzi.

Kopš pandēmijas sākuma Tači un Kurti ir pastiprinājuši viens otra kritiku, tostarp apstrīdot viens otra īstenotos pasākumus cīņā pret jauno koronavīrusu.

Kurti un LVV uzstāj, ka jaunu koalīciju krīzes laikā nav iespējams izveidot, un pēc iespējas ātrāk jāsarīko parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Televīzijas debatēs otrdienas vakarā Kosovas veselības ministre sacīja, ka 15 dienu periods premjerministra amata kandidāta izvirzīšanai attiecas tikai uz periodu pēc vēlēšanām.

Tikmēr Kurti turpina vadīt valsti pagaidu premjera statusā.

Vietējie politologi uzskata, ka LVV pašreiz ir daudz spēcīgāka par LDK un Tači pārstāvēto Demokrātisko partiju (PDK).

Kosovā līdz šim apstiprināti 184 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu un pieci nāves gadījumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu