Aprīlī bezdarbnieku skaits Latvijā pieaudzis par teju 8000 (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Aprīlī bezdarbnieku skaits Latvijā ir pieaudzis par 7942, kā rezultātā 69 469 iedzīvotājiem patlaban piešķirts bezdarbnieka statuss, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotie dati.

Kopš 14.aprīļa bezdarbnieku skaits ir pieaudzis par 2432 personām, bet kopš 6.aprīļa - par 5298.

Kopš ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas 29 darba devēji ir paziņojuši par kolektīvajām atlaišanām. Šie darba devēji ir informējuši kopumā par 4575 darbinieku plānoto atlaišanu.

NVA ir saņēmis kolektīvās atlaišanas paziņojumus no transporta un uzglabāšanas, administratīvo un apkalpojošo dienestu, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas, apstrādes rūpniecības un nekustamo īpašumu tirgus nozaru darba devējiem.

Tāpat par kolektīvajām atlaišanām paziņojušas mākslas, izklaides un atpūtas nozares, kā arī profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu sniedzēji un mežsaimniecības nozares uzņēmumi. Par kolektīvo atlaišanu ziņojuši arī finanšu un apdrošināšanas, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumu jomas darba devēji.

Tikmēr sarukums novērojams NVA reģistrēto vakanču skaitā. Patlaban aģentūrā ir pieejamas 17 738 brīvas darbavietas, tomēr kopš 6.aprīļa to kopskaits krities par 491 vakanci. NVA apkopotā statistika liecina, ka aprīlī tika reģistrētas arī 2283 jaunas vakances.

Kā vēstīts, visiem bezdarba riskam pakļautajiem darbiniekiem NVA šobrīd, ārkārtas situācijas apstākļos, piedāvā informāciju par brīvajām darba vietām un aktuālo situāciju darba tirgū, informāciju par NVA pakalpojumiem un pieteikšanos bezdarbnieka statusam, saziņas iespējas ar potenciālajiem darba devējiem, kā arī karjeras konsultanta atbalstu darba meklēšanas jautājumos.

Vienlaikus nesen stājušies spēkā Saeimā pieņemtie grozījumi, ar kuriem tiek noteikti elastīgāki nosacījumi bezdarbnieka statusa iegūšanai, kā arī pagarināts laiks, kādā var tikt veikts īslaicīgs darbs.

Latvijā šogad marta beigās reģistrētā bezdarba līmenis sasniedzis 6,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina NVA dati.

2020.gada marta beigās NVA bija reģistrēti kopumā 61 926 bezdarbnieki, kas ir par 3679 cilvēkiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, kad aģentūrā bija reģistrēti 58 247 bezdarbnieki.  

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu