ASV: Jaunā Ziemeļamerikas tirdzniecības vienošanās stāsies spēkā 1.jūlijā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Jaunā brīvās tirdzniecības vienošanās starp ASV, Meksiku un Kanādu stāsies spēkā 1.jūlijā, piektdien paziņoja ASV Tirdzniecības pārstāvja birojs (USTR).

Savienoto Valstu-Meksikas-Kanādas Vienošanās (USMCA), kas nomaina 1994.gadā noslēgto Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības vienošanos (NAFTA), nodrošina vienotu tirgu gandrīz pusmiljardam patērētāju.

Tās stāšanās spēkā "iezīmē vēsturiskas jaunas nodaļas sākumu Ziemeļamerikas tirdzniecībai", paziņoja USTR.

Jaunais līgums tika noslēgts pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps piespieda Kanādu un Meksiku sēsties pie sarunu galda, draudot atcelt NAFTA, ja šī vienošanās netiks mainīta.

Tramps ilgstoši bija kritizējis NAFTA, sakot, ka šīs vienošanās dēļ ASV darbavietas ir pārceltas uz ārvalstīm.

Jaunās vienošanās sākotnējā versija tika parakstīta 2018.gada novembrī, bet pēc ASV demokrātu kongresmeņu pieprasījuma tajā tika veiktas izmaiņas. Meksika ratificēja šo vienošanos 2019.gada decembrī, Tramps parakstīja likumu par to janvārī, un Kanādas parlaments to pieņēma martā. 

USMCA ir mainīti autobūves noteikumi, lai sekmētu darbavietas ASV, un pieprasītas augstākas algas daļai no Meksikas autobūves strādniekiem.

Tā arī ietver izmaiņas e-tirdzniecībā, intelektuālā īpašuma aizsardzībā un strīdu risināšanā investoriem, kā arī nosaka stingrākus darbaspēka noteikumus, pieprasot reformēt Meksikas likumus.    

USTR paziņoja, ka jaunā vienošanās "nodrošinās vairāk darbavietu un stingrāku darbaspēka aizsardzību, kā arī paplašinās pieeju tirgum, radot jaunas iespējas amerikāņu strādniekiem un lauksaimniekiem".

"Krīze un atkopšanās no Covid-19 pandēmijas demonstrē, ka tagad vairāk nekā jebkad Savienotajām Valstīm ir jācenšas palielināt ražošanas spēju un investīcijas ZIemeļamerikā," sacīja ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laitaizers.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu