Salvadora pandēmijas laikā pret bandām lietos letālu spēku (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Salvadoras prezidents Najibs Bukele izdevis rīkojumu, kas ļauj valsts policijai un armijai lietot letālu spēku pret bandām, kas atbildīgas par vardarbību un kas Covid-19 pandēmiju izmanto savtīgiem mērķiem, ziņo ASV raidorganizācija CNN. 

Pagājušās nedēļas nogalē bandu izraisītā vardarbībā Salvadorā tika nogalināti vismaz 50 cilvēki. 

Prezidents letāla spēka lietošanu skaidro ar nepieciešamību vērsties pret teroristiem, kas rada draudus sabiedrībai. 

Foto: Reuters/ScanPix

Bukele Salvadoras prezidenta amatā stājās pagājušā gada jūnijā, un viens no viņa galvenajiem priekšvēlēšanu solījumiem bija stingra vēršanās pret bandu izraisītu vardarbību, kas Salvadorā plosās jau gadu desmitiem. 

Tiek lēsts, ka Salvadoras noziedzīgajos grupējumos ir desmitiem tūkstoši cilvēku - gan pieaugušie, gan pusaudži. Šie grupējumi ir iesaistīti narkotiku tirdzniecībā, izspiešanā un organizētajā noziedzībā. 

Bandu dalībnieki, kas jau ir aizturēti, valsts cietumos tiek turēti pilnīgā izolācijā, lai neļautu viņiem komunicēt ar brīvībā esošajiem biedriem, tādējādi plānojot un īstenojot jaunas slepkavības un noziegumus. 

Foto: Reuters/ScanPix

Salvadoras valdība sociālajos tīklos publicējusi vairākus attēlus, kuros redzams, kā bandu locekļi ieslodzījuma vietās pārmeklēšanas laikā sēž uz zemes viens otram cieši blakus. 

Cilvēktiesību aktīvisti kritizē, ka šādi Salvadoras cietumos tiek pārkāptas ieslodzīto cilvēktiesības un  netiek ievēroti valstī Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi. 

Tāpat Bukele tiek apsūdzēts varas prettiesiskā nostiprināšanā. 

Bukele oponentu kritiku noraida, apgalvojot, ka viņa galvenais pienākums ir rūpēties par Salvadoras iedzīvotāju drošību.

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu