Par krāpšanos ar pierobežā izcirsto koksni aiztur Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieku (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturējis Iekšlietu ministrijas (IeM) Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieku, kuru tur aizdomās par krāpnieciskām darbībām pret privātpersonām, atsavinot zemes īpašumus Latvijas un Krievijas robežjoslas ierīkošanai.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka Nodrošinājuma valsts aģentūras iepirkumā par valsts robežas joslas ierīkošanu gar Latvijas - Krievijas valsts robežas joslu, iespējams, tika veiktas prettiesiskas darbības ar atsavinātajos īpašumos iegūto koksni, kā rezultātā Latvijas valstij nodarīti materiālie zaudējumi vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā.

Aizturētā persona bija atbildīga par iepirkuma līguma izpildes uzraudzīšanu, tai skaitā par darbu nodošanas un pieņemšanas organizēšanu.

Aģentūras darbiniekam piemērots personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess statuss.

IDB turpina izmeklēšanu pēc Krimināllikuma pantiem par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Nodrošinājuma valsts aģentūra ir iekšlietu ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Aģentūras darbības mērķis ir nodrošināt IeM un tās padotībā esošo iestāžu darbību nekustamo īpašumu, publisko iepirkumu un valsts materiālo rezervju jomā.

Jau ziņots, ka IDB lietvedībā ir cits kriminālprocess, kurā birojs pērn aizturēja vairākas personas, tostarp, bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētāju un līdzīpašnieku Māri Peilānu. Šajā lietā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Kā 2019.gada vasarā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", pie Krievijas robežas Ciblas novadā robežas ierīkotāji izcirtuši desmitiem hektāru meža, nesaaudzējot arī īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, turklāt nozāģētie koki vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā esot pazuduši.

Gada sākumā robežjoslas tīrīšana sākās Ciblas novada Līdumnieku pagastā. Maija beigās Iekšējās drošības birojs un Dabas aizsardzības pārvalde pamanījusi, ka nomaļā vietā gar robežu izcirsta nevis 12 metru, bet 50 un vietām pat 80 metru plata josla. Lielākajā daļā platību aizvākti celmi, zeme uzfrēzēta un nolīdzināta. Vērtīgākie zāģbaļķi esot aizvesti, palikušas tikai dažas kaudzes ar mazvērtīgu malku.

Raidījums norādīja, ka Gulbju Platpirovas dabas liegumā īpaši aizsargājamā purva mežu biotopā robežas ierīkotāji izcirtuši ap trīs hektāriem meža. Nocirsto koku vecums te bijis ap 170 gadiem. Par koku nociršanu dabas liegumos paredzēta kriminālatbildība. Savukārt kopumā mežs izcirsts sešus kilometrus garā un 30 līdz 80 metrus platā pierobežas zemes gabalā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu