Nekustamā īpašuma nodokļa termiņu pārcēlušas 109 pašvaldības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņu ārkārtējās situācijas laikā pārcēlušas 109 pašvaldības, liecina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) apkopotā informācija.

LPS ir apkopojusi 118 pašvaldību pieredzi un praksi ārkārtējās situācijas laikā, īstenojot dažādus atbalsta pasākumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Saskaņā ar iegūtajiem datiem, 109 pašvaldībās ir pārcelts nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņš, bet 79 pašvaldībās ir piešķirti atbrīvojumi vai atlaides uzņēmējiem, kas telpas savai saimnieciskajai darbībai nomā no pašvaldības vai tās kapitālsabiedrības.

89 pašvaldībās tiek piešķirti īpaši krīzes pabalsti personām, kuras ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, bet 78 pašvaldības sniedz atbalstu transporta nodrošināšanai. Telpas, kur izvietot cilvēkus, kam jābūt pašizolācijā vai karantīnā, nodrošina 78 pašvaldības.

Kopumā skolēnu ēdināšanu nodrošina 115 pašvaldības. Skolēnu ēdināšanu vietvaras nodrošina atšķirīgos veidos. Piemēram, pārtikas pakas kā skolēnu ēdināšanas veidu nodrošina 69 pašvaldības, bet 26 pašvaldības piegādā siltas pusdienas mājās. Savukārt 13 pašvaldības nodrošina ēdināšanu talonu un kuponu veidā, bet divas pašvaldības kā atbalsta veidu izsniedz dāvanu kartes. Naudas izmaksu vecākam pabalsta veidā (pārskaita uz kontu) nodrošina septiņas pašvaldības, bet kartes kā norēķina veidu veikalos pārtikas iegādei - trīs pašvaldības.

Vienlaikus kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas dienas pašvaldības aktīvi informē savus iedzīvotājus par aktualitātēm un ierobežojumiem, kas jāņem vērā. Pašvaldības nodrošina konsultatīvos tālruņus, iespējas iesniegt iesniegumus atsevišķā kastītē, kā arī vietvaras izveidojušas mobilās aplikācijas, atsevišķu informācijas centru, mājaslapās ievietojušas virtuālo asistentu un veic citas aktivitātes.

Visas 118 pašvaldības nodrošinājušas aktuālo informāciju savās mājaslapās, bet 106 pašvaldības ievietojušas informāciju arī sociālajos tīklos. Speciālu pašvaldības bezmaksas informatīvo izdevumu izdevušas 60 vietvaras, savukārt 86 domes izvietojušas plakātus un bukletus publiskās vietās. Dažādus vizuālos materiālus, infografikas izstrādājušas un publiskojušas 53 pašvaldības.

Kopumā ik nedēļu pašvaldību domes pieņem lēmumus par kādu no atbalsta veidiem, lai sniegtu nepieciešamo palīdzību saviem iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu