Karantīna neattur no lētāka alkohola jeb kā Covid laikā darbojas alkohola tirdzniecība pierobežā (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzērienu veikals "Super Alko" Valkā.
Dzērienu veikals "Super Alko" Valkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Einars Vīsnapu, kas vada vienu no lielākajiem alkohola tirdzniecības tīkliem Igaunijā, norāda, ka, neraugoties uz koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radīto krīzi, alkohola tirdzniecība Latvijas – Igaunijas pierobežā nav apstājusies. Tieši otrādi – veikali turpina darbu un ar nepacietību gaida, kad robežas atkal būs atvērtas brīvai cilvēku kustībai, vēsta “Lõuna-Eesti Postimees”.

Alkohola tirdzniecības veikalu tīkla “Alko 1000” vadītājs Einars Vīsnapu gan neprecizēja, cik lielā mērā ir krities uzņēmuma apgrozījums pēc tam, kad Igaunija noteica robežkontroli ar Latviju. “Ko gan tur teikt. Zaudējumi bija lieli,” laikrakstam atzina uzņēmējs.

Vīsnapu uzsvēra, ka pēc robežu slēgšanas “Alko 1000” veikalos vairs nebija vērojami latviešu pircēji. Tajā pašā laikā, neraugoties uz robežkontroli, Igaunijas iedzīvotāji faktiski tikpat aktīvi devās uz pierobežu, lai iepirktos.

14 dienu karantīna, kā izrādās, nav bijis atturošs faktors ne vienam vien igaunim, kas arī pēc robežu slēgšanas braucis pirkt lētāku alkoholu.

“Veikalos iepirkās tie, kuri pēc tam devās uz karantīnu. Neviens jau nav aizliedzis izbraukt no Igaunijas. Tiem, kuri atgriezās mājās no Latvijas, mājās bija jāpavada divas nedēļas. Tādi cilvēki bija ne mazums, taču viņiem bija dažādi iemesli, kādēļ vairākas nedēļas tika pavadītas mājās,” skaidroja Vīsnapu.

Pierobežas tirdzniecība neapstājās

Trešdien Baltijas valstu premjerministri paziņoja, ka valstu robežas tiks atvērtas, sākot ar 15. maiju. Pēc Vīsnapu vārdiem, pierobežā esošajiem tirgotājiem – gan Latvijas, gan Igaunijas pusē  - tie ir lieli svētki.

“Cilvēki burtiski apbēra mūs ar vēstulēm un telefoni bija karsti no zvaniem. Potenciālie klienti, arī pircēji ļoti interesējās, kā dažādu ierobežojumu laikā notiek tirdzniecība un kāda ir situācija,” sacīja uzņēmējs.

Tiek norādīts, ka arī pēc Latvijas un Igaunijas noteiktajiem ierobežojumiem “Alko 1000” turpināja darbību un veikalus neslēdza. Daļa darbinieku kādu laiku gan pavadīja mājās.

“Mēs visu laiku bijām atvērti. Vienīgi apkalpojošais kolektīvs bija mazāks. Kādu nācās nosūtīt atvaļinājumā. Šī shēma labi darbojās vairāk nekā pusotru mēnesi,” stāstīja Vīsnapu.

Pēc viņa teiktā, runas par iespējamo pierobežas tirdzniecības sabrukumu ir stipri pārspīlētas. “Katru reizi, kad kaut kas notiek, tiek runāts, ka nu tūlīt, tūlīt pienāks beigas. Pēc akcīzes likmes samazināšanas politiķi runāja, ka “tagad jau tik tiešām pierobežas tirdzniecībai būs beigas”. Tomēr šī cenu starpība starp Latvijas un Igaunijas cenām saglabājas ievērojama,” saka uzņēmējs.

Arī laikapstākļi ietekmē tirdzniecību

Uzņēmuma “Aldar Eesti”, kas ir “SuperAlko” tīkla pārvaldītājs, valdes loceklis Riho Maurers sacīja, ka pašlaik ir grūti novērtēt, cik ļoti ir mazinājies apgrozījums. Maurers atzīst, ka atšķirībā no “Alko 1000” viņa pārstāvētajam uzņēmumam nācās slēgt veikalu Muratos (pie Veclaicenes robežpārejas punkta), kā arī samazināt citu Latvijā esošo veikalu darba laiku.

“Kopumā situācija ir mierīga. Pašlaik no pierobežā esošajiem “SuperAlko” veikaliem ir atvērti Valkā, kā arī pie Ainažu – Iklas robežpārejas punkta. 15. maijā tiks atvērts arī veikals Muratos. Ārkārtējās situācijas laikā Ainažu – Iklas un Valkas veikali ik dienas strādāja ar saīsinātu darba laiku. Taču ar 15. maiju, šie veikali atsāks darbu ierastajā grafikā. Tāpat mēs neesam atlaiduši darbiniekus, un negrasāmies to darīt,” skaidroja Maurers.

Pēc Maurera vērtējuma, pēdējo mēnešu laikā aptuveni 50 procenti no veikalu apmeklētājiem bija no Latvijas. “Tā kā mums Baltijas valstīs ir vairāk nekā 40 veikalu, lai arī robežu slēgšana ietekmēja pierobežas tirdzniecības punktu apgrozījumu, kopējais uzņēmuma stāvoklis ir vērtējams kā stabils,” laikrakstam sacīja Maurers.

Pēc viņa vārdiem, robežu atvēršana palīdzēs pierobežā esošajiem tirgotājiem atgriezties normālā darba ritmā.

“Mēs ļoti ceram, ka situācija pakāpeniski normalizēsies. Ir acīmredzams, ka pēc ierobežojumu atcelšanas cilvēki nemetīsies ceļot un apkārt brauks daudz mazāk nekā agrāk. Tomēr gribētu piebilst, ka ļoti svarīgs faktors ir tas, kādi laikapstākļi būs vasarā. Ja būs saulains un silts laiks, tad cilvēku plūsma atjaunosies daudz ātrāk,” rezumēja uzņēmējs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu