Slepkavība, kas sašķēla Krieviju: māsu Hačaturjanu lieta nonākusi juridiskā strupceļā (19)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas izmeklētāji izlēmuši tomēr neatsaukt apsūdzības slepkavībā pret trim Maskavā dzīvojošām māsām, kuras pēc gadiem ilgas fiziskas, emocionālas un seksuālas vardarbības nogalināja savu tēvu, vēsta raidorganizācija BBC.

2018.gada jūlijā daudzdzīvokļu mājā Maskavā noslepkavotu atrada 57 gadus veco Mihailu Hačaturjanu. Viņam bija vairākas durtas brūces kaklā un krūtīs. Drīz vien kā aizdomās turētās tika arestētas viņa meitas Krestīna (19), Angelīna (18) un Marija (17).

Iepriekš tika pieļauts, ka māsām Hačaturjanām izvirzītās apsūdzības varētu pārkvalificēt no slepkavības uz pašaizsardzību. Ģenerālprokuratūra pagājušogad atzina, ka pusaugu māsas tika pakļautas ilgstošai fiziskai un seksuālai vardarbībai, tāpēc slepkavību vajadzētu uzskatīt par pašaizsardzību. Tika uzskatīts, ka ar šo lēmumu slepkavības lietu varētu izbeigt.

Taču vienas māsas advokāts BBC atklājis, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja tomēr neatbalstot prokuratūras secinājumus.

"Izmeklēšanas komiteja veica papildu izmeklēšanu, bet nonāca pie tiem pašiem secinājumiem," norāda advokāts Aleksejs Lipsers. Sākotnējā apsūdzība - slepkavība ar iepriekšēju nodomu - nav mainīta.

"Šķiet, ka rīkojums "no augšas" ir tāds pats," sacīja Lipsers. Taču, tā kā jaunu pierādījumu nav, viņš uzskata, ka arī ģenerālprokuratūra savu pozīciju nemainīs. Ja izmeklētāju un prokuratūras skatījums nesakritīs, lieta tiks "ka pingponga bumbiņa mētāta no vienas laukuma puses uz otru", tā arī nenonākot līdz tiesai, norāda advokāts.

Ja apsūdzības slepkavībā nonāks līdz tiesai, divām vecākajām māsām draud cietumsods līdz 20 gadiem.

Jauno sieviešu māte, kura pati pameta ģimeni piedzīvotās vardarbības dēļ, sacīja, ka esot vairākkārtīgi vērsusies policijā, taču tikusi ignorēta.

Māsu Hačaturjanu lieta Krievijā izsauca lielu rezonansi. Par māsu atbrīvošanu tika parakstītas petīcijas un rīkoti protesti, kā arī aktivizējās aicinājumi ieviest efektīvākus likumus, lai apkarotu vardarbību ģimenē. Sabiedrība sašķēlusies māsu atbalstītājos un tajos, kas uzskata, ka viņas pelnījušas sodu.

Trīs māsas patlaban dzīvo atsevišķi. Viņām nav ļauts sazināties vienai ar otru.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu