Leģionāru slimības drauds sporta klubos - mīts vai patiesība? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Sērgas izraisītā ilgā dīkstāve radījusi bažas par citas bīstamas slimības, legionelozes, iespējamu uzliesmojumu. Sporta klubu un viesnīcu dušas ir potenciāli bīstamas, jo ilgās dīkstāves dēļ ūdens aprite bijusi minimāla un caurulēs var būt savairojušās bīstamās baktērijas

Koronavīruss var padarīt slimas arī mājas - ar šādu virsrakstu publicēts kāds pētījums, kurš vēsta par ilgi nelietotām ūdensvadu sistēmām, kur vairojas sliktās baktērijas. Latvijā eksperti pauž bažas tieši par sporta klubiem - ūdens caurulēs ir sastāvējies un potenciāli bīstams veselībai. Visbīstamākais ir aerosols, proti, mazās ūdens daļiņas.

Nav gan skaidrs, cik ilgs laiks jāpavada dušā, lai būtu risks saslimt ar leģionāru slimību - vieniem tas notiek pēc pāris minūtēm, citiem pat pēc ilgas dušošanās nerodas nekādas pazīmes. 

"Var inficēties ar leģionāru slimību, kura, ilgi neārstēta, var kļūt nāvējoša. Ieelpojot legionellas, var rasties smaga pneimonija. Tiesa, ar to var saslimt tikai 5% no sabiedrības. Inficēties var arī ar otru slimību, vieglas gripas formā, ko sauc par Pontiaka drudzi - tas gan pāriet pats no sevis, bet ar šo var sasirgt līdz pat 80% no sabiedrības. Neviens nezina, kāpēc cilvēkam attīstās viena vai otra slimība," TV3 ziņām stāsta "Bior" direktora vietniece laboratorijas jautājumos Olga Vilciņa. "Var gadīties, ka ieejat telpā, kur kāds ir bijis dušā un vēl gaisā ir aerosola pilieni. Piemēram, ja esat apkopēja, jūs varat inficēties, pat neejot dušā."

Lētākais, ko var darīt, - notecināt krānus ne mazāk kā 10 - 15 minūtes, lai aiziet viss ūdens, kas ir bijis stagnācijā. Skaidrs, ka tas jau tā krīzē novājinātajiem uzņēmumiem sitīs pa kabatu, piemēram, viesnīcām, kur ir liels ūdens patēriņš. Bet tas ir nopietns ieguldījums sabiedrības veselībā!

"Ja cilvēkam iedotu ūdens glāzi, kurā ir legionellas, tas, iespējams, viņam neko neietekmētu, bet, ja cilvēks ir dušā, pie tekoša ūdens krāna, strūklakas vai kaut tualetē nolaiž ūdeni - viņš ieelpo gaisu, kurā ir legionellas, un inficējas," brīdina epidemioloģe Sāra Pārka.

Lai secinātu, vai cilvēks ir inficējies, vajag veikt testus, bet slimību ārstē ar īpašām antibiotikām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu