Šodien – mākslīgais intelekts, bet – kas mūs sagaida rīt? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Gandrīz pusei planētas iedzīvotāju ir viedtālrunis. Šādus datus sniedz tirgus un patērētāju pētnieki Newzoo, kuri savā ziņojumā 2019 Global Mobile Usage Report lēš, ka šo ierīču skaits visā pasaulē aizvadītajā gadā ir pārsniedzis 3,2 miljardus. Pieaudzis ne vien viedtālruņu lietotāju skaits, bet arī laiks, ko cilvēki pavada telefonā, kas nepārprotami liecina, ka tehnoloģijas ir kļuvušas par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. 

Arvien pieaugošais viedtālruņu patēriņš mūsu ikdienā veicina diskusijas arī viedtālruņu ražotāju vidū – kā uzlabot esošo ierīču sniegumu, lai tās lietotājam sniegtu pēc iespējas vairāk. Šobrīd viens no centrālajiem virzieniem viedtālruņu attīstībā ir mākslīgais intelekts.

Vēl nesen mākslīgā intelekta ideja izklausījās pēc zinātniskās fantastikas, bet šodien tā jau ir ikdienas prakse, savukārt nākotnes perspektīvā speciālisti sola lielāku ierīču autonomiju, patērētāju izskata 3D modelēšanu, iespējamo risku analīzi, garastāvokļa sensorus un papildinātās realitātes tehnoloģijas. Visas šīs tehnoloģijas tiek ieviestas ar mērķi par ērtāku un pārskatāmāku ikdienu vienā mazā ierīcē – viedtālrunī.

Viedā tehnoloģiskā attīstība sākās ar tālruņa fotokameru

Kamēr Newzoo seko līdzi viedo ierīču lietotāju skaitam uz planētas, cits tirgus un lietotāju datu analītiķis Statista.com prognozē, ka ikdienā mobilajās ierīcēs pavadītais laiks gandrīz dubultosies – no vairāk nekā divarpus stundām 2014. gadā līdz četrām stundām 2021. gadā.

Šādi dati sniedz vienkāršu secinājumu – jau tuvākajā laikā, pēc 8 stundu miega, visa pārējā diennakts daļa tiks pavadīta, lietojot viedtālruni. "Mūsdienās viedtālruņi kļuvuši par svarīgiem palīgiem, bieži aizstājot daudzas  citas ierīces. Taču retais iedomājas, ka viedā tehnoloģiskā attīstība sākās ar fotokameru attīstību. Mūsdienu tālruņi tiek aprīkoti ar arvien attīstītākiem objektīviem: platleņķa, augstas izšķirtspējas, telefoto objektīviem, kas nodrošina visaugstāko fotoattēlu kvalitāti jebkuros apstākļos. Fotokameru sensori, optiskie elementi un attēlu apstrādes algoritmi tiek uzlaboti katru gadu, tāpēc viedā fotogrāfija jau ir līdzvērtīga profesionālām foto iekārtām," komentē Sergejs Kolesovs, Huawei tehnoloģiju eksperts Baltijā.

Pēc eksperta domām, ierīču evolūcijas ķēdē salīdzinoši ātri ienāca mākslīgais intelekts, kas tagad kļuvis par ierastu palīgu, automātiski nosakot un atlasot optimālos fotokameras parametrus. Kolesovs atzīmē, ka lietotājam vairs nav pašam jāmēģina izprast, kādu objektīva diafragmu izvēlēties, cik ātri nospiest foto uzņemšanas pogu, kā labāk uzņemt bildi tumsā, kā arī nav jāuztraucas par to, vai fotoattēla uzņemšanas brīdī nenodrebēja roka. Mākslīgais intelekts izvēlēsies foto uzņemšanai nepieciešamos iestatījumus, palīdzot notvert profesionālas fotokameras cienīgu mirkli pat fotografēšanas entuziastam. 

No mākslīgā uz pilnīgi autonomo pārvaldi

Mākslīgais intelekts nu jau ir kļuvis par viedierīču lietotāju gudro asistentu. Tas pielāgojas mainīgajiem lietošanas paradumiem un nodrošina papildu funkcijas, atklājot pilno tālruņa potenciālu.

“MI pārvalda visbiežāk izmantoto lietotņu darbības režīmu, uzrauga un pielāgo enerģijas resursus, kā arī atpazīst dažādus objektus, paverot arvien vairāk veidu, kā izmantot kameras funkcijas. Šobrīd tas spēj nodrošināt ne vien tādas automatizētas darbības kā teksta tulkojums reāllaikā, bet arī uzraudzīt un rūpēties par lietotāju veselību un drošību, brīdinot, ja ekrāns ir pietuvināts pārāk tuvu acīm vai pie auto stūres uzmanība jāpievērš ceļam, nevis ekrānam. MI tāpat atpazīst viedtālruņa īpašnieka seju un tikai viņam sniedz piekļuvi ienākošo ziņojumu saturam, tādējādi nodrošinot sensitīvu datu drošību,” stāsta eksperts.

Tehnoloģiju ekspertu viedokļi sakrīt – mākslīgais intelekts ir ļoti daudzsološs un tirgus ir izsalcis pēc vēl lielāka progresa. Tā rezultātā ražotāji tirgū ievieš salokāmos tālruņus un paredz vēl lielāku mobilo viedpalīgu – pulksteņu, austiņu, aktivitātes izsekošanas aproču – savienojamību.

Eksperti uzskata, ka tuvākajā nākotnē mobilās ierīces, kas primāri tika radītas teksta un balss pārsūtīšanai, kā arī mobilo lietotņu izmantošanai un fotografēšanai, tiks uzlabotas vēl vairāk. Paredzams, ka viedtālruņi kļūs par universālu tehnoloģiju, kas spēs gan analizēt lietotāja veselības stāvokli, gan veiks visas saziņas funkcijas, novērtēs iespējamos riskus un pat noteiks tālruņa lietotāja  noskaņojumu.

"Šāda mākslīgā intelekta vadīta platforma apvienos visas mūsu aktivitātes, pārvēršot mobilo ierīci par personīgo asistentu. Vērojot tehnoloģiskās tendences, ir skaidrs, ka telefoni virzās uz autonomiju, apvienojot sevī daudzu citu ierīču funkcijas. Viedtālruņi jau tagad var aizstāt automašīnu atslēgas, naudas maku, kļūt par mājas pārvaldības ierīci, personīgo sporta treneri vai veselības aprūpes konsultantu. Līdz ar viedtālruņu funkciju progresu arī tehnoloģiju uzņēmums Huawei nemitīgi uzlabo esošos tehnoloģiskos risinājumus. Tā pārvaldībā esošie zinātniskās un tehnoloģiskās attīstības centri strādā pie tā, lai saviem klientiem varētu piedāvāt gan pieminētās fotografēšanas iespējas, kurām tirgū nav līdzīgu, gan vēl progresīvākas mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas,“ uzsver S. Kolesovs.

Papildinātās realitātes tehnoloģija

Kolesovs ir pārliecināts, ka tehnoloģijas nākotnē tiks vēl vairāk pielāgotas lietotāju vēlmēm un samazinās tālruņa "dzelžu" daudzumu. Ražotāji jau šobrīd cenšas atrast līdzsvaru starp pievilcīgu viedtālruņa dizainu, ērtu lietošanu, lietotāju pieredzes un interfeisa uzlabošanu.

“Neatkarīgi no tā, vai mēs runājam par vēl lielāku ekrānu vai 3D sejas modelēšanu, tālruņi varēs arī paredzēt iespējamās izmaiņas lietotāju izskatā. Ražotājiem jāpielāgojas šim tehnoloģiskajam progresam un jāņem vērā tirgus pieprasījums. Piemēram, 5G savienojums, kas tagad tiek plaši apspriests, piešķirs viedtālruņiem vēl nebijušu jaudu,” norāda eksperts.

Kolesovs piebilst, ka 5G tehnoloģija pārcels vairākas viedtālruņa funkcijas uz datu glabāšanu dažādos serveros jeb mākonī. Tajā notiek vēl ātrāki informācijas apstrādes procesi, kurus nevar kontrolēt pat ierīces ar vislielāko enerģijas jaudu. To dēvē par paplašinātās realitātes tehnoloģiju, kas maina mūsu attiecības ar pasauli. “5G atbrīvos jūsu rokas, liks uz ikdienu paskatīties citām acīm un piedzīvot lietas, kuras vēl neesam piedzīvojuši,” ir pārliecināts Kolesovs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu