Polijas radio apsūdz cenzūrā: nežēlastībā kritusi valdību kritizējoša dziesma (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Polijas publiskais radio nonācis kritikas krustugunīs par mēģinājumiem cenzēt dziesmu, kurā kritizēta Polijas valdība, vēsta raidorganizācija BBC.

Skandāla rezultātā atlūgumus iesnieguši trīs radiostacijas darbinieki, kuri apgalvo, ka tās vadība likusi ignorēt lielu popularitāti ieguvušo dziesmu.

Poļu dziedātāja Kazika Staševska dziesma ar nosaukumu "Tavas sāpes ir svarīgākas par manējām" kritizē Polijā pie varas esošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS). Lai arī Polijā Covid-19 epidēmijas laikā kapsētas ir slēgtas, partijas līderis Jaroslavs Kačiņskis tik un tā Varšavā apmeklēja savas mātes kapu, kā arī Smoļenskas aviokatastrofā bojāgājušo atdusas vietas. Smoļenskas katastrofas upuru vidū bija Kačiņska dvīņubrālis, toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis.

Lai arī Kazika dziesmā Jaroslavs Kačiņskis nav minēts vārdā, tomēr skaidri noprotams, ka tā sacerēta par viņu.

Piektdien dziesma bija sasniegusi līderpozīciju Polijas 3. radiostacijas mūzikas topā, kuru nosaka klausītāju balsojums. Drīz pēc topa izziņošanas no radiostacijas mājaslapas pazuda ziņas par Kazika jauno dziesmu un skaņdarbu bija liegts atskaņot ēterā.

Radiostacijas vadītājs Vojcehs Kovalčevskis apgalvoja, ka dziesmas uzvara esot manipulāciju rezultāts. "Mēs skaidri zinām, ka šī dziesma neuzvarēja. Tā tika manuāli pārcelta uz pirmo vietu. Citiem vārdiem, nav šaubu, ka bija notikušas manipulācijas," viņš sūdzējās.

Taču raidījuma darbinieks Bartošs Gils norādīja, ka nekādu manipulāciju neesot bijis. Viņš apgalvo, ka Kovalčevskis esot vērsies pie radiostacijas muzikālā direktora ar prasību "izdarīt kaut ko ar Kaziku".

PiS apsūdzēta Polijas sabiedrisko mediju pārveidošanā par valdības ruporiem.

Skandāla rezultātā atlūgumus iesnieguši trīs radiostacijas dīdžeji, tai skaitā topu raidījuma vadītājs Mareks Ņedžveckis, kurš šajā amatā aizvadījis 30 gadus.

Pārējie žurnālisti klusējot izgāja demonstrācijā pie 3. radiostacijas ēkas. Vairāki poļu mūziķi izteikušies, ka nevēloties, lai radiostacija turpina spēlēt viņu dziesmas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu