Kā pandēmijā veicās Itālijas eiro vērto māju ieguvējiem (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mussomeli cietoksnis
Mussomeli cietoksnis Foto: Wikimedia Commons

Lai nepieļautu mazpilsētu iznīkšanu, pērn vairāku Itālijas mazo pilsētu pašvaldības piedāvāja iegādāties veselas mājas, kuru sākuma cena bija viens eiro. Uz šā piedāvājuma āķa uzķērās vairāki vietējie iedzīvotāji un ārzemnieki, taču šogad Itāliju pamatīgi satricināja pandēmija.

Kad Itālijas mazpilsētas izsludināja paplukušu mājiņu izsoli, kurām sākuma cena bija viens eiro, tas deva daudziem vietējiem un arī ārzemniekiem iespēju īstenot sapni par savu vasarnīcu gleznainā Itālijas nostūrī. Lai gan lielākā daļa māju bija visai bēdīgā stāvoklī un teju kliedza pēc tūkstošiem eiro vērta remonta, daudzi cilvēki parakstījās uz šādu avantūru. Tomēr gada sākumā visu pasauli krīzes burbulī ievilka koronavīrusa Covid-19 izraisīta pandēmija, kurā Itālija kļuva par vienu no vīrusa plosītākajām valstīm. Portāls “CNN” noskaidroja, kā vīrusu pārdzīvoja tie, kas tobrīd mitinājās savās eiro vērtajās mājās.

Lai gan sākotnēji varētu šķist, ka krīzes pārdzīvošana svešā valstī, kurā arī vienlaikus vissmagāk plosās vīruss, ir tīrākais murgs, tomēr vairums jauno mazpilsētu iemītnieku par savu situāciju nav sūdzējušies, bet tieši pretēji – jaunie īpašnieki izmantoja šo laiku savu māju atjaunošanai un kaimiņu iepazīšanai.   

Viens no Itālijā iestrēgušajiem bija mākslinieks Alvaro Solorzano no Maiami, kurš pandēmijas laiku aizvadīja Itālijas mazpilsētā Musomeli, Sicīlijā. Šeit mākslinieks bija iegādājies veselas divas lētās mājas – par vienu Alvaro samaksāja tikai vienu eiro, bet par otru – pusotru eiro. Kad Solorzano bija ieradies vienā no saviem īpašumiem, Itālijā sākās nekontrolēta slimības izplatība. Ģimene sākotnēji bija plānojusi kopīgi sākt renovāciju, taču notikumi lika rīkoties citādāk. Sieva, dēls un dēla draudzene paspēja atgriezties dzimtenē, bet mākslinieks nolēma palikt Itālijā nedaudz ilgāk un tikai tad doties atpakaļ uz ASV, taču drīz vien tika izsludināta pandēmija un robežas tika aizslēgtas. “Man pazuda laika izjūta. Mēs šeit ieradāmies visi kopā, bet es paliku dzīvot karantīnā viens pats, bez mēbelēm, tikai ar gultu un televizoru,” portālam “CNN” stāsta Alvaro. “Tas bija grūts posms manā dzīvē. Ja šeit būtu bijuši dēls un sieva, šo situāciju būtu bijis vieglāk pārdzīvot.”

Itālijas pilsēta Musomeli
Itālijas pilsēta Musomeli Foto: Wikimedia Commons

Dzīvojot karantīnā, pirmajās dienās mākslinieks nosita laiku skatoties televizoru, mācoties itāļu valodu, apmeklējot lielveikalu un sazvanoties ar ģimeni. Taču šāda bezdarbība dzina izmisumā. Garlaicības mākts, Alvars nopietni ķērās pie māju atjaunošanas. Karantīnas laikā Alvars paspēja pārkrāsot iekštelpas un veikt sīkus remontus - tagad viena no mājām ir pietiekami gatava, lai tajā varētu nākt un dzīvot.   

Neraugoties uz sarežģīto situāciju, palīgā nāca arī vietējie kaimiņi, kas palīdzēja apjukušajam amerikānim adaptēties pilsētā un kliedēja izmisumu. “Kaimiņi bija lieliski – viņi piedāvāja segas un sildītājus, pat savu interneta pieslēgumu. Kaimiņi regulāri painteresējās, kā man klājas. Lieldienās viņi atnesa veselu kaudzi ēdienu. Es nezinu, ko būtu darījis, ja viņi man nepalīdzētu,” atklāj Solorzano.

Itālijas mazpilsēta Musomeli ir pazīstama ar tās eikaliptu audzēm un vienu no Itālijas skaistākajiem cietokšņiem, kuru šeit dēvē par “Apburto pili”.

Solorzano atzīst, ka karantīna ir likusi iemīlēt Musomeli pilsētu vēl vairāk. Tā vietā, lai pandēmija nomērdētu entuziasmu atjaunot vienu eiro vērtās mājas, Alvaro ir nolēmis iegādāties trešo lēti nocenoto graustu. “Es iemīlēju šo pilsētu un cilvēkus. Tā ir kā jauna pasaule, ko nekad nevarētu iegūt ASV.”

Līdzīgā situācija bija nonācis brazīliešu biznesmenis Duglass Roke, kuram koronavīruss tikai palielināja motivāciju sākt jaunu dzīvi Itālijā. Roke iegādājās mājokli Toskānas mazpilsētā Vergemoli. Kad Duglass bija ieradies renovēt savu mājokli, Itālijas robežas tika slēgtas, bet lidojumi – atcelti. Duglass mājas bija iegādājies kopā ar Brazīlijas izcelsmes itāļu draugu Alberto da Lio.  

Rokes iegādātā māja ir trīsstāvīgs lauku nams, kuram komplektā nāca vīna pagrabs ar vecām vīna mucām. “Es biju gatavs sākt iespaidīgu remontu, bet viss bija apstājies,” portālam “CNN” atklāj brazīliešu biznesmenis. “Visu šo laiku es centos strādāt ar šo projektu tiešsaistē – sarunāt strādniekus, sazināties ar citiem māju pircējiem  vai potenciālajiem pircējiem no Brazīlijas.” Roke atklāj, ka, neraugoties uz sarežģīto situāciju, Vergemoli viņa skatījumā ir un paliks sapņu galamērķis. “Toskāna ir pasakains reģions – šeit tuvumā ir vēsturiskas un gleznainas pilsētas. Šī ir ideāla vieta dzīvošanai.”

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu