Elektrības cena pagājušajā nedēļā Latvijā un Lietuvā pieauga par 11% (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrība. Ilustratīvs attēls
Elektrība. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

 Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā pieauga par 11%, informēja AS "Latvenergo".

Kompānijā norādīja, ka elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā pieauga visās Baltijas valstīs. Latvijas un Lietuvas tirdzniecības apgabalos tā bija 27,18 eiro par megavatstundu (MWh). Savukārt Igaunijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 19% - līdz 29,36 eiro par MWh. Sistēmas cena samazinājās par 14% - līdz 10,02 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā nokrišņu daudzums Norvēģijā bija virs normas, tādēļ turpinājās augsta izstrāde hidroelektrostacijās. Elektroenerģijas sistēmas cenu izmaiņas galvenokārt nosaka hidroloģiskā situācija un laika apstākļi Ziemeļvalstīs, it īpaši Norvēģijā, kur ir lieli sniega krājumi. Savukārt Baltijā elektroenerģijas cenu starpību starp Igauniju un Latviju, Lietuvu noteica zemāka enerģijas plūsma starp Latviju un Igauniju.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš samazinājās līdz 6830 gigavatstundām (GWh), bet izstrādes apmēri saruka līdz 7074 GWh.

Pagājušā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 1% -līdz 473 GWh. Latvijā patēriņš bija bez būtiskām izmaiņām - 128 GWh, arī Lietuvā tas bija iepriekšējās nedēļas līmenī - 208 GWh. Savukārt Igaunijā patēriņš samazinājās par 4% - līdz 137 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs saražotās elektroenerģijas apmērs samazinājās par 11% - līdz 244 GWh, salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas izstrādi. Lietuvā izstrāde bija 80 GWh, kas ir par 26% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā ražošanas apmēri kritās par 11% - līdz 54 GWh. Savukārt Latvijā saražotās elektroenerģijas apmērs pieauga par 3% -līdz 110 GWh.

Izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 86%, Igaunijā - 39%, un Lietuvā - 38%, bet Baltijas valstīs kopā pagājušajā nedēļā tika saražots 51% no reģionā patērētā elektroenerģijas apmēra.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu