Pēdējo 5 gadu laikā atklāti 13 karteļi; piemērots sods 3,5 miljonu eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēdējo piecu gadu laikā Konkurences padome (KP) atklājusi 13 karteļus, kuros iesaistīti 64 uzņēmumi, kopumā piemērojot naudas sodu 3,5 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja KP.

KP Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite-Antoņenko stāstīja, ka iestādes prakse vairāku gadu garumā liecina, ka karteļi ierindojami starp nozīmīgākajām Latvijas konkurences vides problēmām.

"Statistika runā pati par sevi, tāpēc uzņēmējiem izdevīgs glābšanas riņķis ir iecietības programma, kas piedāvā pirmajam ziņotājam anonimitāti no iestādes puses, kā arī pilnīgu atbrīvojumu no naudas soda un lieguma piedalīties iepirkumos, savukārt uzņēmumi, kuri sadarbojas un sniedz pierādījumus izmeklēšanas gaitā, var pretendēt un naudas soda samazinājumu," klāstīja KP pārstāve.

Viņa piebilda, ka karteļu sekas izjūt katrs patērētājs, jo kartelis neveicina ne draudzīgākas cenas, ne produktu un pakalpojumu dažādību un kvalitāti. Tāpēc ikviens, kura rīcībā ir informācija par iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem, var ziņot iestādei, rakstot iesniegumu vai izmantojot anonīmo ziņošanas formu tīmekļa vietnē.

Vienlaikus KP ir sagatavojusi pašnovērtējuma rīku uzņēmējiem, lai tie ērtā veidā pārliecinātos, vai savas neuzmanības vai zināšanu trūkuma dēļ tie nav iesaistījušies aizliegtā vienošanā ar konkurentiem jeb kartelī, kas ir smagākais konkurences tiesību pārkāpums.

"Pašnovērtējuma rīkā ir apkopotas tipiskākās situācijas, bet ne visi iespējamie piemēri, kurās uzņēmēji apzināti vai neapzināti var kļūt par karteļa dalībniekiem. Piemēram, par aizliegtu vienošanos tiek uzskatīta konkurentu saziņa par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkrētā iepirkumā, par piedāvātajām cenām iepirkumos vai lūgumu sagatavot "aizsega piedāvājumus" bez patiesas vēlmes konkurēt, jo uzņēmēji jau ir nolēmuši, kurš būs ieplānotais uzvarētājs. Tāpat aizliegtas ir uzņēmumu vienošanās par cenām, tirgus un klientu sadali u.c. nosacījumiem, par ko draud gan bargs naudas sods līdz pat 10% no uzņēmuma iepriekšējā gada neto apgrozījuma, gan arī gadu ilgs liegums piedalīties iepirkumos," skaidroja KP.

Konkurences tiesības paredz, ka uzņēmums var tikt sodīts par aizliegtu vienošanos, kas īstenota pirms gada, pieciem vai pat desmit gadiem. Tāpēc uzņēmumus, kas apzinātu vai neapzinātu iemeslu dēļ ir iesaistījušies konkurentu aizliegtā vienošanā, KP aicina neklusēt un izmantot Iecietības programmas iespējas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu