Ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātām personām pēc ārkārtas situācijas beigām būs jādodas uz cietumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cietums. Ilustratīvs attēls.
Cietums. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātām personām pēc ārkārtējās situācijas beigām būs jādodas uz cietumu, savukārt probācijas klientiem varēs liegt izbraukt no valsts, paredz šodien valdībā atbalstītais Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma projekts.

Iepriekš bija noteikts, ka ārkārtējās situācijas laikā ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātām personām soda izciešana tiek atlikta.

Likumprojekts paredz, ka epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka rīkojumu uz laiku var tikt ierobežota ieslodzījuma vietu apmeklēšana un likumā noteiktās ieslodzīto tiesības.

Tāpat epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ar Valsts probācijas dienesta vadītāja rīkojumu uz laiku var tikt ierobežotas likumā noteiktās probācijas klientu tiesības, tostarp tiesības izbraukt no valsts, kā arī var tikt apturēta vai ierobežota atsevišķu dienesta funkciju īstenošana noteiktā teritorijā vai visā valsts teritorijā.

Valsts probācijas dienests klātienes tikšanos ar probācijas klientu var aizstāt ar attālinātu saziņu.

Likumprojekts paredz, ka IeVP viena mēneša laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām nosūta ierakstītu vēstuli personai, kas notiesāta ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ja spriedums stājies spēkā vai nodots izpildīšanai ārkārtējās situācijas laikā, vēstulē norādot cietumu un laiku, kad personai jāierodas uz soda izciešanu.

IeVP nodrošina, ka minētās personas īslaicīgo brīvības atņemšanas sodu sāk izciest ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc ārkārtējās situācijas beigām. 

Likumprojektā arī atrunāts, kā IeVP rīkoties konstatēta Covid-19 gadījumā.

Ja ieslodzījuma vietā uzņem ieslodzīto, kurš pārņemts no ārvalsts, viņu ievieto karantīnas kamerā uz laiku līdz 14 dienām. 

Cietums, nodrošinot notiesāto īslaicīgo un ilgstošo satikšanos ar radiniekiem un citām personām norises atsākšanu, ņem vērā iesnieguma par satikšanos iesniegšanas datumu. Prioritāri satikšanās tiks nodrošinātas notiesātajiem, kuriem satikšanās netika nodrošināta ārkārtējās situācijas izsludināšanas dēļ.

Ieslodzīto, kas atzīts par kontaktpersonu, ieslodzīto ar aizdomām par vai konstatētu Covid-19 izvieto atsevišķi no pārējiem cietumniekiem uz laiku līdz 14 dienām, paredz likumprojekts.

Šajā laikā ieslodzītais atrodas ārstniecības personu uzraudzībā, ar viņu neveic kriminālprocesuālās darbības, ieslodzītos nekonvojē, neiesaista resocializācijas pasākumos, viņiem nenodrošina satikšanos, kā arī tiesības uz telefonzvaniem, videosaziņu un laulību reģistrāciju. 

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija no marta vidus līdz 9.jūnijam. Šodien Ministru kabinets ārkārtas sēdē atbalstīja likumprojektu, kas kalpos kā tiesiskais ietvars pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu