Tramps atkārtoti piedāvā starpniecību Indijas un Ķīnas robežstrīdā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

ASV prezidents Donalds Tramps atkārtoti izteicis piedāvājumu kļūt par vidutāju, lai izbeigtu Indijas un Ķīnas nopietno militāro konfrontāciju, kas radusies robežstrīda dēļ, šo piedāvājumu izsakot dažas stundas pēc tam, kad Indija bija paziņojusi, ka sadarbojas ar Ķīnu tiešā ceļā.

Piektdien Baltajā namā runājot ar žurnālistiem, Tramps sacīja, ka runājis ar Indijas premjerministru Narendru Modi, kurš "nav bijis labā noskaņojumā saistībā ar to, kas notiek ar Ķīnu".

Tramps konkrēti nenorādīja, kad saruna notikusi.

Vaicāts, vai joprojām ir spēkā viņa piedāvājums uzņemties vidutāja lomu, kas sākotnēji tika izteikts trešdien, Tramps sacīja: "Es to darītu. Ja viņi uzskatītu, ka tas būtu noderīgi, ja es būtu vidutājs vai arbitrs, es to darītu." 

Indijas Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Anurags Srivastava ceturtdien sacīja, ka Indija "sadarbojas ar Ķīnas pusi, lai mierīgā ceļā atrisinātu šo jautājumu", par starpniecības piedāvājumu interesi šobrīd neizsakot.

Avoti Indijas valdībā norādīja, ka pēdējā laikā Tramps un Modi nav kontaktējušies, kā arī neapstiprināja Trampa vērtējumu par Modi noskaņojumu.

Kopš maija sākuma Himalajos nomaļajā Ladākhas reģionā līdzās robežai koncentrēti vairāki simti Indijas un Ķīnas karavīru. Deli un Pekina apsūdz viena otru robežas pārkāpumos.

Pērn Tramps piedāvāja kļūt par vidutāju Indijas un Pakistānas strīdā Kašmiras jautājumā, bet Indija šo piedāvājumu vairākkārt noraidījusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu