Likvidēs Latvijas ekonomiskās pārstāvniecības Lietuvā, Polijā, Singapūrā un Kazahstānā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) uzņēmēju pieprasījuma rezultātā pārskatījusi Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību tīklu un nolēmusi likvidēt pārstāvniecības Lietuvā, Polijā, Singapūrā un Kazahstānā, aģentūru LETA informēja LIAA.

LIAA informēja, ka Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Lietuvā, Polijā, Kazahstānā darbu beigs no šā gada 1.jūlija, bet Singapūrā no 1.augusta.

LIAA norāda, ka pēdējās eksportējošo uzņēmumu aptaujas liecināja, ka būtiski mazinājusies interese par tādām tuvajām valstīm kā Lietuva un Polija, kur ilgāku laiku nebija nozīmēti mūsu pārstāvji, kā arī par Singapūru un Kazahstānu, tādēļ šajās valstīs pārstāvniecības tiks likvidētas.

Paralēli LIAA meklē iespējas, kā pārstāvēt Latvijas uzņēmēju intereses Ziemeļitālijā, Milānā, kur atrodas Itālijas faktiskais ekonomiskās dzīves centrs. Tāpēc darbu uz laiku pārtrauks Latvijas ārējā ekonomiskā pārstāvniecība Itālijā. Līdz šim LIAA pārstāvis Itālijā strādāja no Romas un no Milānas.

Savukārt lielu interesi pēdējās aptaujās uzņēmēji ir izrādījuši par Dienvidkoreju, Kanādu, Austriju un Beļģiju, kur Brisele kā Eiropas Savienības galvaspilsēta arī ekonomiski kļūst arvien nozīmīgāka. Tādēļ sadarbībā ar Ekonomikas un Ārlietu ministrijām LIAA izlēmusi atvērt ekonomiskās pārstāvniecības šajās valstīs.

LIAA informēja, ka kopumā līdz ar pārmaiņām Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību tīklā likvidēsies sešas ierēdņu amata vietas, bet no jauna tiks izveidotas piecas.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns skaidroja, ka pēc Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību tīkla pārskatīšanas iecerēts sasniegt labāku rezultātu, nepalielinot kopējos budžeta izdevumus. Darbs pie Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību tīkla un funkciju pilnveidošanas turpināsies.

"Tā sauktajos kaimiņvalstu tirgos uzņēmēji jūtas arvien ērtāk un pārsvarā tiek galā paši bez mūsu palīdzības. Atbalsts vairāk ir nepieciešams dažādu eksporta aktivitāšu veicināšanai, ko varam nodrošināt arī bez ekonomisko pārstāvju iesaistes. Sarežģītāka situācija ir ar tālajiem tirgiem, kur lielākajai daļai uzņēmēju nav nekādas pieredzes," viņš pauda.

Pēc Rožkalna sacītā, iepriekš minētā kontekstā LIAA perspektīvā vēlas likt lielāku uzsvaru tieši uz atbalsta sniegšanu tālajos tirgos, arvien vairāk iesaistot tur esošo profesionālo Latvijas diasporu. Uzņēmēju vērtējumā perspektīvs ir ASV tirgus, kur LIAA paplašinās pārstāvniecību līdz divām amata vietām.

"Veidojot pārstāvniecību tīklu, vērtējam arī to, cik perspektīvs ir konkrētās valsts tirgus no investīciju piesaistes viedokļa. Katrai pārstāvniecībai esam definējuši konkrētus un izmērāmus mērķus, pēc kuriem nākotnē vērtēsim pārstāvniecību darba efektivitāti," pauda Rožkalns.

LIAA informēja, ka līdz šim Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības bija izveidotas 20 valstīs, no kurām divas - Lietuvā un Polijā - jau kādu laiku nestrādāja.

Pēc četru pārstāvniecību likvidācijas darbu turpinās Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Vācijā, Francijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Somijā, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Ķīnā, Japānā. Tāpat tiks veidotas jaunas Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Beļģijā, Dienvidkorejā, Kanādā un Austrijā.

LIAA ir ekonomikas ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir sekmēt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un eksportspēju starptautiskajos tirgos, veicināt ārvalstu investīciju apmēra pieaugumu, īstenot tūrisma attīstības valsts politiku un valsts politiku inovācijas jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu