Lietuvas Biznesa konfederācijas vadītājs tiek turēts aizdomās par kukuļa saņemšanu no Banku asociācijas vadītāja

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes un monētas.
Eiro banknotes un monētas. Foto: Edijs Pālens / LETA

Lietuvā korupcijas lietā iesaistītais Biznesa konfederācijas prezidents Valds Sutkus tiek turēts aizdomās par kukuļa saņemšanu no Banku asociācijas prezidenta Manta Zalatorjus un ceļu būves uzņēmumu vadītājiem, trešdien paziņoja Īpašās izmeklēšanas dienests.

Tāpat ir aizdomas, ka par nelikumīgu atlīdzību viņš mērķtiecīgi sniedzis negatīvu informāciju, lai mazinātu toreizējā satiksmes ministra Roka Masjuļa autoritāti.

"Tādējādi tika mēģināts panākt, lai Masjulis tiktu atcelts no satiksmes ministra amata," teikts Īpašās izmeklēšanas dienesta paziņojumā.

Dienests norāda, ka Sutkus, domājams, vienojies ar Zalatorju un saņēmis no viņa kukuli, lai pārstāvētu viņa intereses saistībā ar pagājušā gada beigās Seimā izskatīto šā gada valsts budžeta likumu, kā arī likumiem par nekustamā īpašuma nodokli un banku peļņu.

Domājams arī, ka Sutkus saņēmis kukuļus no ceļu būves uzņēmumu vadītājiem apmaiņā pret ietekmi uz politiskajiem procesiem.

Ir arī aizdomas par to, ka, īstenojot Eiropas Savienības finansētu Biznesa konfederācijas projektu, Sutkus par partneri izvēlējies kādu konsultāciju kompāniju, kuras vadītājs, darbojoties kopā ar kādas informāciju tehnoloģiju kompānijas vadītāju, daļu projekta īstenošanā iegūto līdzekļu nodevis Sutkum.

Īpašais izmeklēšanas dienests otrdien noteicis aizdomās turamā statusu sešām personām - Sutkum, Zalatorjum, divu ceļu būves uzņēmumu vadītājiem, konsultāciju kompānijas vadītājam un informācijas tehnoloģiju kompānijas vadītājam.

Četru uzņēmumu vadītāju vārdi Īpašās izmeklēšanas dienesta paziņojumā netiek minēti, tomēr tiesībsargājošajās struktūrās aģentūrai BNS apstiprināja, ka aizturētie ceļu būves kompāniju vadītāji ir "Kauno tiltai" ģenerāldirektors un valdes priekšsēdētājs Alds Rusevičs un "Šiauliu plentas" ģenerāldirektors Juozs Aleksa.

Jau vēstīts, ka otrdien Lietuvas Ģenerālprokuratūra un Īpašās izmeklēšanas dienests paziņoja par krimināllietu, kurā tiek izmeklēta liela apmēra korupcija, uzpirkšana, tirgošanās ar ietekmi, īpašuma izšķērdēšana un dokumentu viltošana.

Šajā lietā Lietuvā otrdien tika veiktas apmēram 70 kratīšanas un aizturēti Biznesa konfederācijas prezidents Valds Sutkus, Banku asociācijas prezidents Mants Zalatorjus un vēl četri biznesa aprindu pārstāvji, kuru vārdi netika atklāti.

Zalatorjus otrdien pēc nopratināšanas atbrīvots, aģentūrai BNS trešdien pastāstīja viņa advokāts Aids Mažeika. Viņš arī teica, ka Zalatorjus ir aizdomās turētais pēc kriminālkodeksa panta par tirgošanos ar ietekmi.

Savukārt Sutkus netika atbrīvots, un Ģenerālprokuratūra lūdza Viļņas iecirkņa tiesai viņam noteikt drošības līdzekli apcietinājumu,. Tomēr tiesa trešdien šo Ģenerālprokuratūras lūgumu noraidīja, un Sutkus tika atbrīvots.

Pēc tiesas sēdes Sutkus noliedza, ka būtu ņēmis vai devis kukuļus.

"Nekādus kukuļus nevienam neesmu devis un neesmu ņēmis," žurnālistiem sacīja Sutkus.

Viņš piebilda, ka "pārstāvēt biznesu un vadīt uzņēmēju organizāciju šodien Lietuvā kļūst fiziski bīstami".

Otrdien Īpašās izmeklēšanas dienesta amatpersonas ieradušās arī Lietuvas Seima kancelejā, kur izņēmušas dokumentus, aģentūrai BNS trešdien apstiprināja Seima kanclera pienākumu izpildītājs Marjus Žuks. 

Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs Marjus Ažuols no valdošās Zemnieku un zaļo savienības aģentūrai BNS teica, ka otrdien ticis nopratināts šajā lietā kā liecinieks.

Īpašās izmeklēšanas dienesta darbinieki otrdien bijuši arī mazumtirdzniecības kompānijā "Macima" un izņēmuši dokumentus, aģentūrai BNS trešdien apstiprināja "Maxima" korporatīvo lietu un komunikācijas departamenta direktore Ernesta Dapkiene.

"Veicot procesuālās darbības, Īpašās izmeklēšanas dienesta darbinieki apmeklēja mūsu uzņēmumu. Mums lūdza sniegt informāciju saistībā ar notikumiem, kas bijuši pirms vairākiem gadiem. Mēs sadarbojamies ar tiesībsargājošajām iestādēm un sniedzām visu tām nepieciešamo informāciju," teica "Maxima" pārstāve. Viņa piebilda, ka uzņēmumā  neviens nav aizturēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu