Tirgotāju asociācija aicina samazināt PVN likmi veselīgai pārtikai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijas Tirgotāju asociācija aicina piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā veselīgai pārtikai, lai realizētu Eiropas Komisijas (EK) stratēģiju par ilgtspējīgu pārtikas sistēmu un pieejamu veselīgu uzturu, aģentūru LETA informēja asociācijas prezidents rezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norādīja, ka EK ir pieņēmusi divas jaunas stratēģijas attiecībā uz pārtiku, veidojot veselīgas un videi draudzīgas pārtikas sistēmu, tostarp pirmā stratēģija attiecas uz biodaudzveidību, bet otrā ir "No lauka līdz galdam".

Danusēvičs pauda, ka šīs abas stratēģijas viena otru savstarpēji pastiprina, taču stratēģija "No lauka līdz galdam" darīs iespējamu pāreju uz ilgtspējīgu Eiropas Savienības (ES) pārtikas sistēmu. 

Viņš piebilda, ka abas stratēģijas, kas ir Eiropas zaļā kursa pamatdaļas, atbalstīs arī ekonomikas atveseļošanos. 

"Turpmāk visu attiecīgo politikas izstrādes un novērtēšanas galvenajam mērķim jābūt pārtikas ilgtspējības nodrošināšanai visos tās aspektos: vides, sociālajā un ekonomiskajā. Tātad īpaša uzmanība tiek pievērsta bio un eko produktu ražošanai, pie tam, lai to cenas nepārsniegtu plašai sabiedrībai pieejamu līmeni," pauda Danusēvičs, piebilstot, ka šajā kontekstā ir svarīgi ņemt vērā asociācijas rosināto PVN samazinājumu veselīgai pārtikai, tā sekmējot šo produktu sabiedriskā labuma nozīmes vairošanu pretstatā komercializācijai.

Danusēvičs atzīmēja, ka bioloģiskās produkcijas izmaksas ir par apmēram 30% lielākas, kā arī pieprasījums pēc bio un eko produktiem nav liels. "Līdz ar to, samazinot PVN likmi [no 21% līdz 5%], noteikti palielinātos pieprasījums un šādu produktu patēriņš," norādīja asociācijas prezidents.

Latvijas Tirgotāju asociācija dibināta 1912.gadā un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu