Brīvdienu maršruts 12 tūrisma jaunumi Lietuvā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gintaras Stalauskas

Lietuva nav tikai Palangas pludmale un Trāķu pils. Nacionālā tūrisma veicināšanas aģentūra “Lithuania Travel” izvēlējusies interesantākos objektus, kurus iesaka apmeklēt šovasar. 

Viļņas televīzijas torņa skatu laukums

Foto: Carlos Pweka

Viļņas televīzijas tornis, kas ik gadu kļūst par valsts augstāko Ziemassvētku eglīti, ir pārsteidzis ne reizi vien - drosmīgākajiem torņa apmeklētājiem 180 metru augstumā atvērts atklāta tipa skatu laukums. Lai aplūkotu Viļņas panorāmu, būs jāpaceļas uz 22. stāvu.

Atjaunotais Aleksota skatu laukums Kauņā

Foto: Rasuole Andruliene

Uz Aleksota skatu laukumu var pacelties caur zaļu koku lapotņu koridoru ar starpkaru periodā uzbūvēto funikulieri (šādi pasaulē ir retums). Sasniedzot mērķi, gan dienas, gan nakts laikā tur paveras Kauņas vecpilsētas sarkano jumtu panorāma, kas liek pilsētā iemīlēties no jauna.

Atjaunotais Etnokosmoloģijas muzejs Molētu rajonā

Foto: Gintaras Stalauskas

Etnokosmoloģijas muzejs, kas jau daudzus gadus pārsteidz ar saviem eksponātiem un neierasto arhitektūru, veicis uzlabojumus un jaunievedumus. Jūlijā muzeja apmeklētājiem varēs aplīkot jaunas iekšējās ekspozīcijas un kosmonautikas izstādi. Taču līdz tam etnokosmologi aicināti pavērties uz Molētu apkārtni no stikla elipsoīdā ierīkotā skatu laukuma.

Ceļojums uz Nidu ar kuģi „Raketa”

Pasažieru kuģis un inženierleģenda „Raketa” šovasar plāno vest pasažierus no Kauņas uz Nidu. No atjaunotās Kauņas „Combo” piestātnes kuģis aties ceturtdienās-sestdienās 9.00 no rīta, savukārt no Nidas senās piestātnes - ceturtdienās, piektdienās un svētdienās 15.30. Pirmie ceļojumi pa upi plānoti jau jūnija sākumā.

Izglītojošā taka „Mairoņa ceļš gar Dubīsu”

Ne velti šogad atklātā izglītojošā taka nodēvēta Mairoņa vārdā. Dzejnieks savās rindās pelnīti slavināja Dubīsas krastu zaļās nogāzes un pašu brīnišķīgo zilo upi. Šogad Dubīsas reģionālajā parkā atklātais Mairoņa ceļš ļauj priecāties par Luknes un Lelīkas (Lelyka) ieleju. Šeit ierīkoti informatīvie stendi, laipas pār upēm, kā arī ir uzbūvēts neliels koka skatu tornis. 13 km garā trase ir piemērota gan gājējiem, gan velobraucējiem. Tā sākas no Dubīsas reģionālā parka Apmeklētāju centra Kaulaķos un turpinās līdz Betigolai.

Stikla kvartāls Viļņā

Foto: Monika Krilaviciene

Uz skaistākās fotovietas godu pretendējošā Stiklių iela Viļņā ir atjaunota. Virs ielas iekārtas 50 krāsainas zvaigznes, ko vakaros iededz ierasto laternu vietā.

Kirkilu izklaides parks

29. maijā atklātais Kirkilu izklaides parks ir īsta paradīze ģimenēm. Parks pārsteigs ne tikai mazākos, bet arī pusaudžus un viņu vecākus. Blakus batutiem, kas tik ļoti patīk mazajiem apmeklētājiem, ir mini golfs un izglītojoša putnu taka, bet izklaides kompleksa nagla ir gravitācijas māja ar telpām, kurās būs iespēja izjust bezsvara stāvokli. Kad siltā sezona būs jau gandrīz pusē, 1.jūlijā tiks atvērts arī kaņepju labirints.

Atjaunotais Molētu tehnikas muzejs

Tikai pirms pāris gadiem atklātais Molētu tehnikas muzejs nesnauž arī šosezon - muzejā izveidota jau ceturtā ekspozīciju zāle senajai speciālajai tehnikai. Šogad muzejs kļuvis par divdesmit jauniem eksponātiem bagātāks, bet tā teritoriju plānots paplašināt gandrīz divas reizes. Turklāt pie muzeja apmeklētājus sagaidīs tikko ierīkotais dīķis, kurā gribētāji varēs izbraukt ar senajiem ūdens velosipēdiem.

Atomtūrisms Pasvalē

Pēc slavenā seriāla "Černobiļa" atomtūrisms ir kļuvis par modes kliedzienu. Tiem, kas vēl nav paspējuši atgūties no iespaidīgā katastrofas ekranizējuma, patiešām ir vērts apmeklēt Pasvales novada muzeju. Līdz 30. jūnijam šeit atvērta izstāde "1:23:40 - laiks, kas mainījis cilvēces vēsturi" kurā apmeklētāji varēs apskatīt vairāk nekā pussimtu eksponātu, kas vēsta par 1986. gada kodolenerģētikas traģēdiju Ukrainā. Izstādi papildina fotogrāfijas, kurās fiksēti Šarūna Jasjukeviča ceļojumu mirkļi no Černobiļas zonas. Bet tiem, kas gatavi ienirt Lietuvas vēstures dzelmēs, Pasvales rajona Žadeiķu mežā no šī brīža var apmeklēt bunkuru, kurā pēckara gados slēpās partizāni. Mežabrāļu godināšanai mežā uzstādīts piemiņas krusts, savukārt tiem, kuri vēlas iepazīties ar partizānu ikdienu, atjaunots ne tikai bunkurs, bet arī nometnes vieta.

Atjaunotā Nida

Foto: Andrius Aleksandravicus

Pasakaini skaistā pilsēta Kuršu jomas krastā ilgi gaidīto vasaru sveiks vēl jaukāka. Šeit atjaunota pie ostas izveidotā, maigā jomas vēja appūstā Nidas piestātne, kur drūmākā dienā ir patīkami ieiet pēc tasītes kafijas, bet mierīgā vakarā - vakariņās. No šī brīža ciemos aicina arī Nidas bāka - no 29 metru augstā torņa, kas rāda ceļu jūrniekiem, pavērsies iespaidīga Kuršu kāpu ainava. Unikālo dabu varēs apskatīt gan uzkāpjot Pārnidža kāpā, gan apmeklējot Nagļu pelēko kāpu masīvu un Preilas kāpas - šeit atjaunotas un paplašinātas agrākās skatu vietas un gājēju takas. Turklāt no jūnija pilsēta sasniedzama ne tikai ar automašīnu vai romantiskiem kuģīšiem, bet arī ar mazām lidmašīnām.

Nefrīta pirts Brīvdienu parkā Palangā

Šovasar patiesi netrūks atpūtnieku, kas kārotu stiprināt savu veselību, tāpēc „Atostogų parkas” Palangā no 30. maija aicina atpūtniekus uz unikālo Nefrīta pirti. Šajā īpašajā veselību veicinošajā procedūrā ierasto pirts akmeņu vietā ir īsti nefrīta akmeņi, kuru ārstnieciskajam spēkam Austrumu medicīnā tic kopš seniem laikiem, bet pirts sienas veidotas no ciedra - koka ar dabīgi antiseptiskām un dezinficējošām īpašībām.

Vištīša vējdzirnavas

Vištīša pilsētiņā pie ezera kādreiz spārnus grieza vējdzirnavas. Padomju laikā spārni tika noņemti, taču tagad šī unikālā būve ir atdzimusi — dzirnavas ir atjaunotas un pielāgotas apmeklējumiem ne tikai kā muzejs, bet arī kā skatu tornis. Jūnija vidū plānots dzirnavu durvis vērt visiem interesentiem. Vištīša dzirnavas pieskatīs un apmeklētājus turp pavadīs Vištīša reģionālā parka apmeklētāju centra darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu