Morisons: Austrālija nepakļausies citu valstu spiedienam (2)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņojis, ka nepakļausies spiedienam vai iebiedēšanai no citām valstīm, acīmredzot ar to domājot Ķīnu.

Ķīnas un Austrālijas diplomātiskās attiecības pasliktinājās pēc Austrālijas aicinājuma sākt starptautisku izmeklēšanu par jaunā koronavīrusa pandēmijas izcelsmi un izplatību.

Pasaules Veselības asambleja (PVA) maijā atbalstīja neatkarīgas izmeklēšanas sākšanu, ko mudināja Austrālija un Eiropas Savienība (ES).

Ķīnas Izglītības ministrija otrdien paziņoja, ka studentiem vajadzētu pārvērtēt, vai izvēlēties studijas Austrālijā. Starptautiskā izglītība ir Austrālijas ceturtā lielākā eksporta nozare.

"Mēs esam atvērtas tirdzniecības valsts, draugs, bet es nekad neiemainīšu mūsu vērtības, reaģējot uz spiedienu, neatkarīgi no kuras puses tas nāktu," intervijā radiostacijai 2GB ceturtdien sacīja Morisons.

Ķīna pēdējās nedēļās ir aizliegusi Austrālijas liellopu gaļas importu un piemērojusi tarifus Austrālijas miežiem.

Pagājušajā nedēļā Ķīna arī aicināja tūristus apsvērt nepieciešamību doties uz Austrāliju.

Abos gadījumos amatpersonas Pekinā sacīja, ka brīdinājumi izteikti, jo pandēmijas laikā notikuši rasistiski uzbrukumi aziātiem.

"Tās ir blēņas. Tas ir smieklīgas apgalvojumus un tiek noraidīts," citā intervijā sacīja Morisons.

Austrālija izteikusi protestu Ķīnas Ārlietu ministrijai Pekinā un Ķīnas vēstniecībai Kanberā par Ķīnas brīdinājumiem tūristiem un studentiem.

Austrālijas valdība noraidīja apgalvojumu, ka Austrālijā būtu nedroši ceļot vai studēt.

"Austrālija piedāvā labākos izglītības un tūrisma produktus pasaulē," sacīja Morisons.

Austrālijas elitāro universitāšu koalīcija norādījusi, ka starptautiskā izglītība kļuvusi par politikas ieroci.

Ķīna ir Austrālijas lielākais tirdzniecības partneris, abpusējai tirdzniecībai sasniedzot 235 miljardus Austrālijas dolāru (145 miljardus eiro) gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu