Austrālijas premjerministrs aicina sodīt protestētājus par sociālās distancēšanās noteikumu pārkāpšanu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons ceturtdien paziņojis, ka protestētāji, kas iestājas pret rasismu un policijas vardarbību, būtu jāsoda par sociālās distancēšanās noteikumu pārkāpšanu.

Premjerministrs arī izpelnījies sabiedrības dusmas par apgalvojumu, ka Austrālijā nekad nav bijusi verdzība.

Desmitiem tūkstoši austrāliešu šonedēļ piedalījās demonstrācijās pret sistemātisku rasismu Austrālijā un ASV, un tuvākajās dienās plānotas jaunas demonstrācijas.

Kritiķi aicinājuši protestus aizliegt, bažījoties par jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Morisons paziņoja, ka protestētāji pārkāpj sociālās distancēšanās noteikumus, un aizkavējis cīņā ar pandēmiju noteikto ierobežojumu atvieglošanu.

Jautāts, vai, viņaprāt, protestētāji būtu jāsoda, Morisons intervijā radio sacīja: "Es domāju, ka būtu."

"Es domāju, ka cilvēki, kas vēlas to turpināt šajā nedēļas nogalē, izrāda lielu necieņu pret saviem līdzcilvēkiem," sacīja Morisons pēc tam, kad Viktorijas štats bija paziņojis, ka vienam protestētājam Covid-19 tests bijis pozitīvs.

Intervijā Morisons arī uzslavēja britu jūrasbraucēju un pētnieku Džeimsu Kuku un apgalvoja, ka Austrālijā nekad nav bijusi verdzība.

Vēsturnieki un aktīvisti noraidīja premjerministra apgalvojumus, norādot, ka gūti pierādījumi par to, ka Austrālijas cukurniedru plantācijās tika nodarbināti tūkstošiem aborigēnu un vergu no Klusā okeāna salām.

Protestētāji Austrālijā arī cer pievērst uzmanību lielajam aborigēnu skaitam ieslodzīto vidū un daudzajiem aborigēnu nāves gadījumiem cietumos. Pēdējos 30 gados ieslodzījumā miruši vairāk nekā 400 aborigēni.

Morisons nepaskaidroja, kādas apsūdzības draud protestētājiem, bet varasiestādes brīdinājušas, ka būs vismaz sodanaudas par pulcēšanās ierobežojumu pārkāpšanu.

Austrālijā atsākuši darbu restorāni, bāri un skolas. Atsākušies arī daudzi sporta veidi, taču joprojām ir spēkā stingri sociālās distancēšanās noteikumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu