Austrālijas premjers atvainojas par izteikumiem, ka valstī neesot bijis verdzības (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons atvainojies par izteikumiem, ka Austrālijā nekad nav pastāvējusi verdzība.

"Manu izteikumu mērķis nebija apvainot, un, ja tā notika, es dziļi to nožēloju un atvainojos par to," piektdien preses konferencē paziņoja Morisons.

Līdz ar protestiem pret rasismu un policijas vardarbību ASV un citās valstīs arvien skaļāk izskan arī aicinājumi aizvākt kolonizatoru, verdzības atbalstītāju un konfederātu pieminekļus.

Morisonam ceturtdien intervijā radio 2GB tika jautāts, vai, viņaprāt, būtu jānovāc tādu britu jūrasbraucēju kā Džeimsa Kuka statujas.

Kuks piestāja Austrālijas austrumu krastā 1770.gadā un pasludināja šo kontinentu par Lielbritānijai piederošu.

Runājot par aizgājušajiem laikiem, Morisons sacīja, ka Austrālija tolaik "bija diezgan brutāla vieta, bet verdzības Austrālijā nebija".

Vēsturnieki un aktīvisti uzreiz noraidīja premjerministra apgalvojumus, norādot, ka gūti pierādījumi par to, ka Austrālijas cukurniedru plantācijās tika nodarbināti tūkstošiem aborigēnu un vergu no Klusā okeāna salām.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka ķēžu aplikšana ap kaklu un piespiešana iet 300 kilometrus un pēc tam strādāt liellopu fermās svešzemju baroniem, tā ir verdzība," intervijā radio ABC norādīja vēsturnieks Brūss Pasko.

Aizstāvoties pret kritiku, Morisons sacīja, ka nav noderīgi ieslīgt nebeidzamos vēstures karos par to.

"Es atzīstu, ka pastāvējušas dažādas derdzīgas prakses (..). Es to nenoliedzu," norādīja premjers.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu