Kviešu un tritikāles sējumos Kurzemē un Latgalē izplatās dzeltenā rūsa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VAAD

Kviešu un tritikāles sējumos Kurzemē un Latgalē ir atrastas pirmās dzeltenās rūsas pazīmes, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) paziņojums.

VAAD norāda, ka pirmās dzeltenās rūsas pazīmes ir atrastas kviešu laukos, kā arī tritikāles sējumos Kurzemē un Latgalē. 

Dienestā aicina minētā kontekstā lauksaimniekus biežāk apsekot savus sējumus, lai laicīgi pamanītu dzeltenās rūsas parādīšanos, īpaši, ja audzējamā šķirne ir pret rūsu neizturīga.

Dzeltenā rūsa ir sēnes izraisīta graudaugu rūsa graudzālēm, rudziem, miežiem un kviešiem, īpaši lielus ražas zudumus radot kviešu sējumiem. Ja infekcija radusies jau stiebrošanas fāzē, ražas zudumi var sasniegt 75%, ja stiebrošanas fāzē slimības intensitāte ir 5%. Ar dzelteno rūsu inficējas visi auga virszemes orgāni - lapas, lapu makstis, stiebri, vārpu daļas.

VAAD ir Zemkopības ministrijas padotībā. Dienests veic valsts kontroli un uzraudzību augu aizsardzības jomā, kā arī sadarbojas ar starptautiskām organizācijām, nodrošinot informācijas apmaiņu ar citām valstīm par augu aizsardzības, augu karantīnas, sēklu aprites un selekcionāra tiesību aizsardzības jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu