Dāvanas meitenēm bērnībā var būtiski ietekmēt sieviešu īpatsvaru IKT sektorā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Dāvanas meitenēm bērnībā un dzimuma lomu izvērtēšana dažādos bērnu raidījumos var būtiski ietekmēt sieviešu īpatsvaru informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) sektorā, secināts informāciju tehnoloģijas (IT) Izglītības fonda, IT uzņēmuma "Accenture" un "Providus" pētījumā.

Pētījumā secināts, ka bērni jau agrīnā vecumā saņem atšķirīgu iedrošinājumu interesēties par STEM jeb dabaszinātņu un tehnoloģijas nozarēm. Uz jautājumu, kādu dāvanu Latvijas iedzīvotājs izvēlētos dāvināt septiņus gadus vecai meitenei un zēnam, respondenti atbildēja, ka meitenei ir četras reizes mazākas iespējas dāvanā saņemt konstruktoru - rotaļlietu, kas veicinātu interesi par mehānismiem, to uzbūvi.

Savukārt 12% aptaujāto pieļāva iespēju meitenei dāvanā pasniegt konstruktoru, kamēr zēniem attiecīgo dāvanu izvēlētos gandrīz 50% respondentu.

Lai arī tehnoloģiju nozare sabiedrības uztverē ir ļoti perspektīva joma, lai tajā izvēlētos nākotnes profesiju, pēc pētījuma datiem, meitenes retāk tiek iedrošinātas veidot IKT karjeru. Studijas informācijas tehnoloģiju (IT) jomā ir biežākais ieteikums piecpadsmitgadīgiem zēniem, kamēr vienaudzēm meitenēm tas būtu tikai ceturtais ieteiktais studiju virziens. Meitenēm vairāk ieteiktu studijas izglītības, veselības un juridisko pakalpojumu nozarēs.

Kā liecina pētījuma dati, 66% Latvijas iedzīvotāju meitenēm ieteiktu IKT sektoru nākotnes profesijai, bet zēniem attiecīgi 86%. Pieaugot cilvēka vecumam, sievietēm darbu IKT nozarē (profesijas pārkvalifikācijas gadījumā) ieteiktu ievērojami retāk jeb 45% Latvijas iedzīvotāju, kamēr vīriešiem to rosinātu 75% aptaujāto.

Pētījumā secināts, ka sabiedrībai kopumā IKT nozare asociējas kā nozare, kur ir labi atalgots darbs (66%), kurā pēc darbiniekiem ir liels pieprasījums (46%), tomēr vienlaikus daļai iedzīvotāju ir priekšstats, ka nozarē ir grūtības darbu savienot ar personīgo dzīvi.

Savukārt IT nozarē strādājošās sievietes pētījuma veiktajās fokusgrupās apliecināja, ka darbu IT nozarē var veiksmīgi savienot ar ģimenes dzīvi.

"Accenture" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs norādīja, ka IT nozarei ir jāturpina izglītot sabiedrību par karjeras iespējām un IT profesijām. "IKT nozare ir plaša nozare, kas dod iespējas cilvēkiem attīstīt savas stiprās puses un labās īpašības apvienot ar IT zināšanām, tādējādi kļūstot par pieprasītiem speciālistiem," viņš sacīja.

IT Izglītības fonda "Start(IT)" vadītāja Evija Celma atzīmēja, ka jebkurā nozarē ir svarīgs līdzsvars, tāpēc ir būtiski izprast, kāpēc šis līdzsvars nepastāv, lai domātu risinājumus.

Savukārt domnīcas "Providus" pētniece Sintija Tarasova norādīja, ka, pēc pētījuma datiem, Latvijā ir milzīgs IKT cilvēkresursu potenciāls, kas tiek zaudēts tieši dzimumtipisko stereotipu dēļ.

"Lai arī nepastāv viens risinājums, noteikti nepieciešams mērķtiecīgi strādāt tieši pie stereotipu mazināšanas un atspēkošanas visās vecumgrupās: sākot ar jaunajiem vecākiem, kas izvēlēsies, dāvināt meitenei leļļu ratus vai konstruktoru, un beidzot ar uzņēmumu vadību, kas noteiks, cik un vai svarīgs uzņēmuma līmenī ir jautājums par darba vidi, kas ir iekļaujoša ikvienam," viņa sacīja.

Pētījums ietvēra sabiedriskās domas aptauju, kuras pamatā bija dati no pētījuma centra SKDS, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju, kā arī fokusgrupas, interneta aptaujas un ekspertu viedokļus. Pētījums veikts no 7.februāra līdz 18.februārim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu