BBC pētījums: vismaz 130 000 pandēmijas upuru nav ieskaitīti oficiālajā Covid-19 statistikā

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Visā pasaulē oficiāli apstiprināti 448 000 nāves gadījumu no Covid-19. Taču raidorganizācijas BBC apkopotie dati liecina, ka statistikā uzrādās vēl vismaz 130 000 nāves gadījumi, kas pārsniedz normālos mirstības rādītājus.

BBC analizēja provizorisko mirstības statistiku 27 valstīs. Daudzās no tām mirstība pārsniedza iepriekšējo gadu rādītājus, pat ja no tās atņēma Covid-19 nāves gadījumus. 

"Liekie" nāves gadījumi liek domāt, ka patiesais pandēmijas upuru skaits ir augstāks par oficiālajos datos atspoguļoto.

Domājams, ka daļa no tiem ir nereģistrēti Covid-19 nāves gadījumi, bet pārējie cilvēki miruši tāpēc, ka slimnīcu pārslodzes dēļ nevarēja saņemt vajadzīgo veselības aprūpi, vai arī citu faktoru dēļ.

BBC dati parāda, ka Lielbritānijā ir vairāk nekā 12 000 "lieko" nāves gadījumu, bet vissmagāk skartajā valstī ASV - gandrīz 27 000. Brazīlijā, kurā ir otrais lielākais saslimšanas gadījumu skaits pasaulē, ir apmēram 3500 "liekie" nāves gadījumi. 

Dažās valstīs "lieko" nāves gadījumu ir ievērojami vairāk par reģistrētajiem Covid-19 upuriem, kas varētu norādīt uz neefektīvu diagnostiku vai datu slēpšanu. Piemēram, Irānā apstiprināti 1433 nāves gadījumi, taču kopējos mirstības datos parādās vēl 5013 nāves gadījumi, kas pārsniedz normālos rādītājus. Ekvadorā reģistrēti 3358 Covid-19 nāves gadījumi, taču "lieko" gadījumu ir 16 107. Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā ir "lieko" nāvju ir gandrīz desmitreiz vairāk par apstiprinātajiem Covid-19 nāves gadījumiem.

Savukārt tādās valstīs kā Beļģija, Dānija un Vācija mirstības rādītāji nepārsniedz normu, ja no tiem atņem apstiprinātos Covid-19 nāves gadījumus.

"Lieko" gadījumu skaits bija augsts Itālijā un Spānijā, kur bija lieli Covid-19 uzliesmojumi. To laikā slimnīcas bija ļoti noslogotas.

Tādās valstīs kā Lielbritānija, Spānija, Itālija un Beļģija pandēmijas laikā mirstība bija par vairāk nekā 30% augstāka nekā iepriekšējos gados tajā pašā periodā. Savukārt citās - piemēram, Japānā un Vācijā - mirstība pieauga tikai par aptuveni 5%.

Aprēķinos izmantoti provizoriskie dati, kuri vēl varētu mainīties, ja valstis pārrēķinās Covid-19 statistiku, norāda BBC statistikas nodaļas vadītājs Roberts Kafs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu