Tarifu palielināšanas plāni veselības nozarē pagaidām neskaidri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības centra telpas.
Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības centra telpas. Foto: Paula Čurkste/LETA

No nākošā gada budžeta iespējām būs atkarīgs tas, cik lielā mērā būs iespējams veikt izmaiņas dažādu manipulāciju apmaksā, uzsvēra Veselības ministrijas komunikāciju speciāliste Anna Strapcāne.

Viņa akcentēja, ka iemesls tam, ka daļa šobrīd noteikto tarifu neatbilst slimnīcu patiesajām izmaksām, ir nepietiekamais finansējums veselības nozarei.

Patlaban finansējums nepieciešams, piemēram, oftalmoloģijas tarifu paaugstināšanai, ķirurģijas tarifu paaugstināšanai, speciālistu aprūpes epizožu tarifu paaugstināšanai, ēdināšanas izdevumu segšanai stacionāriem pacientiem, kā arī citām jomām, atzīmēja ministrijas pārstāve.

Strapcāne uzsvēra, ka Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests (NVD) regulāri veic darbu gan pie esošu tarifu pārrēķiniem, lai pēc iespējas tuvinātu tarifus pakalpojumu pašizmaksai. Tostarp tiekot strādāts pie jaunu pakalpojumu iekļaušanas valsts apmaksājamo klāstā.

Piemēram, pašreiz NVD sadarbībā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem sadarbojas, lai aprēķinātu nepieciešamo finansējumu endovaskulāru trombektomiju apmaksai, norādīja Strapcāne.

Kā vēstīts, Stradiņa slimnīcas padomes loceklis un ekonomikas maģistrs Juris Lapše iepriekš norādīja, ka tarifi par manipulācijām un gultas dienu izmaksas daudzos gadījumos nesedz pašizmaksu.

"Šī situācija nav ne caurspīdīga, ne ilgtspējīga," raksturojot iestādes finansiālo situāciju, norādīja Lapše. Viņš pie tam atzīmēja, ka patlaban šo zaudējumu sekas tiek segtas ar valdības iesaisti, proti, palielinot slimnīcas kapitālu ar tiešiem maksājumiem.

"Mums ir jāmeklē visi iespējamie ceļi, kā šos ierobežotos resursus izmantot pēc iespējas efektīvāk" runājot par padomes mērķi, uzsvēra Lapše.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu