Stāsta beigas: no Aļaskas aizvākts piedzīvojumu meklētāju iecienītais "pirmatnības" autobuss (105)

Foto un video
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aļaskā pārcelts “Magic Bus 142”
Aļaskā pārcelts “Magic Bus 142” Foto: SETH LACOUNT / AFP

Pagājušajā mēnesī no Aļaskas savvaļas ar armijas helikoptera palīdzību aizvākts pamests autobuss, kas pasaules slavu ieguva, pateicoties piedzīvojumu meklētāja Kristofera Makendlesa traģiskajam dzīvesstāstam, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Autobuss tika aizvākts, jo vairāki piedzīvojumu meklētāji, kas mēģināja to apmeklēt, piedzīvoja nopietnas grūtības vai pat zaudēja dzīvību. 

Autobuss, kas pazīstams kā “Fērbenksas autobuss nr.142” un “Maģiskais autobuss”, savā pēdējā ceļojumā no takas, kas atrodas pie Denali Nacionālā parka, devās jūnija vidū - ar armijas helikoptera “CH-47” palīdzību. 

Foto: SETH LACOUNT / AFP

Vietējās amatpersonas autobusa aizvākšanu no savvaļas nodēvēja par lielu atvieglojumu, uzsverot, ka tas ticis darīts sabiedriskās drošības interesēs. 

Pēdējo gadu laikā divi cilvēki noslīkuši, mēģinot sasniegt “Maģisko autobusu”, savukārt vēl vairākus cilvēkus no attiecīgas vietas nācies evakuēt glābējiem. 

1992.gadā šajā autobusā vairākus mēnešus uzturējās 24 gadus vecais piedzīvojumu meklētājs Kristofers Makendless, kurš tur beigās nomira badā. 

Makendlesa traģiskais piedzīvojums ieguva plašu atpazīstamību pasaulē pēc tam, kad 1996.gadā tika publicēta Dzona Krakauera grāmata “Pirmatnībā” (“Into The Wild”). 

“1992.gada aprīlī jauns cilvēks no pārtikušas ģimenes ar gadījuma mašīnām nokļūst Aļaskā un vienatnē dodas dzīvot pirmatnībā - teritorijā, kas atrodas uz ziemeļiem no Makinlija kalna. Viņu sauc Kristofers Makendless. Kādai labdarības biedrībai viņš bija atdevis 25 000 dolāru, pametis savu automašīnu un gandrīz visus sadzīves piederumus, sadedzinājis visu naudu, kas atradās viņa makā, un radījis sev jaunu dzīvi. Pēc četriem mēnešiem Ziemeļamerikas aļņu mednieki atrod viņa pussatrūdējušās mirstīgās atliekas," teikts uz grāmatas latviešu valodas tulkojuma pēdējā vāka. 

Pēc šīs grāmatas motīviem 2007.gadā tika uzņemta mākslas filma ar tādu pašu nosaukumu.

Aļaskas Dabas resursu komisārs Korijs Feidžs, komentējot autobusa aizvākšanu, norādīja, ka varas iestādes apzinās autobusa nozīmīgumu piedzīvojumu meklētāju iztēlē. Tomēr viņš uzsvēra, ka šī pamestā transporta līdzekļa apmeklējums vairākiem cilvēkiem maksājis dzīvību.  

“Maģiskais autobuss” atradās neskartā dabā, aptuveni 50 kilometru attālumā no tuvākās pilsētas. Lai nokļūtu pie autobusa, piedzīvojumu meklētājiem nācās šķērsot Teklanikas upi. 

Pagājušajā gadā šajā upē noslīka sieviete, kura mēģināja sasniegt autobusu. Vēl viens cilvēks upē noslīka 2010.gadā. 

Periodā no 2009. līdz 2017. gadam autobusa apkārtnē nācies veikt 15 tūristu meklēšanas un glābšanas operācijas. 

Pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados ražotais autobuss attiecīgajā vietā tika nogādāts pirms aptuveni 60 gadiem. Tas kalpoja kā pajumte strādniekiem, kas strādāja ceļa būvniecībā netālu. 

Pagaidām nav skaidrs, kas ar “Maģisko autobusu” notiks turpmāk. Aļaskas amatpersonas pagaidām norādījušas, ka tas nogādāts “drošā vietā”, kur atradīsies, līdz tiks pieņemts lēmums, ko ar to darīt. 

Komentāri (105)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu