Egoiste testē: kafijas pauze dabas azotē virs upes levitējošā namiņā (3)

Foto: TVNET
Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X

"Izskrienam iedzert kafiju?" - it kā trīs vārdi, bet tik spilgti tie raksturo mūsu ikdienas vāveres riteni, kur aromātisko, garšīgo, seksam līdzīgo baudu, izrādās, nākas baudīt teju skrienot. Beidz! Pietiek, tu esi pelnījis šo mirkli skaistāku, lēnāku un baudāmāku, tici man. Nāc līdzi, pastāstīšu!

Sāc ar trīs lietām, kas patiesībā tev nebūs vienkārši, bet mēģini! 

* Atrodi brīvbrīdi. Tev vajadzēs stundu kafijas rituālam + attiecīgi ceļā pavadītais laiks līdz Amatai. Rēķinies, ka vasarā bieži ir sastrēgumi, tāpēc ieplāno laika rezervi, jo kavēt rituālu nedrīkst!

* Sarunā citus kafijas un dabas mīļotājus, kuri patiešām to novērtēs. Lasot tālāk, sapratīsi šīs ceremonijas unikalitāti. Atceries, ka šāds namiņš no spoguļiem virs upes nav atrodams nekur citur pasaulē!

* Neminstinies! Vasara ir tik gara, cik tā ir, dienas ir tik, cik to ir, un stundu dienā arī tik, cik saulīte dancos vai lietus muzicēs virs upes. Rezervē jau tagad! 

Bet skaidrs, ka kaķi maisā nelikšu tev pirkt, tāpēc padalīšos, kā mums gāja!

Man bija tā privilēģija uz kafijas ceremoniju doties kā pirmajai viešņai.

Būt pirmajam vienmēr ir ekskluzīvi, bet, ja tev jākāpj stikla mājiņā virs upes, tad uz mirkli gribas būt otrajam vai trešajam.

Bet Gundegai un viņas komandai es uzticos, un kopā vēl ar trīs draugiem labprāt iejutāmies "pirmo kucēnu" ādā. 

Dodoties uz Amatu, bijām prātīgi un ierēķinājām laiku ar rezervi, kas mums patiešām noderēja - šoseja pat otrdienas pusdienlaikā bija karsti sastrēgusi. Telefonā laika ziņas rādīja diezgan dramatisku ainu - lietus, vējš... Bet tieši plkst 16:00, kad bija mūsu kafijošanas laiks, - apaļu, koši dzeltenu saulīti.

Es brīnumiem ticu, kā arī man draugi nav no cukura, tāpēc spiedām gāzi grīdā un nepacietīgi spriedām par to, kas mūs sagaidīs. 

Atrast spoguļnamiņu nebija grūti, turklāt ierodoties mums jau pretī basām kājām, lina kleitā nāca skaista dabas meita, kurai uzticējām rādīt tālāko ceļu caur īstu pasaku mežu. 

Foto: Jānis Vīksna

Un tur jau tas bija - spoguļnamiņš. Tas sagaidīja mūs ar lēkājošiem sauleszaķēniem uz stikliem, kas nerātni rotaļājās upē ar straumes izauklētiem vilnīšiem.

Spožums liek samiegt acis un smaidīt vienlaikus, jo tu jau zini, ka tev patiks!

Nu ko, ievelc pilnu krūti dzestrā pēclietus gaisa, noauj apavus un sper soli levitējošajā spoguļnamiņā. 

Foto: Jānis Vīksna
Foto: Jānis Vīksna

Spoguļnamiņa iekārtojums ir patiešām mīlīgs, dabas toņiem saskaņots, ar mīkstiem pufiem, stikla galdiņu, bet pats burvīgums ir tajā, ka arī zem basajām pēdām paveras Amatas dumpinieciskais raksturs.

Namiņam ir iespēja arī atvērt logus, kas arī jādara, lai sadzirdētu upes čukstētās leģendas... Un mēģini to telefonu fiksi palietot un tad ielikt dziļi somā vai kabatā. Tev jāsāk baudīt...

Kad ar trošu palīdzību nonāc Amatas vidū, piedzīvojums var sākties. Līdzi dotajā, papardēm rotātajā grozā ir viss nepieciešamais īpašajai kafijas ceremonijai, kā arī uzdevumi, kuri kaut ko jums visiem noteikti atklās jaunu.

Uzreiz teikšu, ka kafijas ceremonija prasīs pedantisku un kopīgu darbu - pa milimetram, pa gramam, pa sekundei taps aromātiska pašu veidota kafija, kuru tikai pēc norādītā brīža varēsi liet pasakas krāsas krūzē.

Foto: Jānis Vīksna
Foto: Jānis Vīksna

Protams, tā nebūtu Gundega, ja gardās kūciņas jeb, precīzāk sakot, skaistais "ēdamakmeņis" pie kafijas nebūtu aiz trejdeviņām atslēgām, kuras jāattaisa ar zināšanām par šo vietu un pašas Amatas godināšanu.

Foto: Jānis Vīksna
Foto: Jānis Vīksna

Kamēr esam aizņemti ar uzdevumiem un kafijas procesu, uznāk lietus, kas it kā mums cenšas pievērst uzmanību, nolikt visu malā... 

Salīgākais pastiepj roku pēc mīksta pleda un satver ciešāk kafijas krūzi, karstasinīgākais malko vēso prosecco un paver logu, romantiķis apkārtējā ainavā meklē kārtējo apjūsmas objektu un dziļi nopūšas, un pat tas, kurš vienmēr kaut ko runā un runās, - apklust...

Jā, tagad savu sakāmo teiks Amata, un tev ir jāsadzird! 

Ko mums upe pastāstīja, tas paliks ar mums, bet to, ka šī kafijas pauze virs upes noteikti ir jāizbauda, teiksim visiem skaļi. Tici man, šis tev paliks atmiņā, un mirkļu dēļ jau ir vērts dzīvot, krāsot savu ikdienu, vai ne? 

www.spogulnamins.lv

Spoguļnamiņš Amatas novadā apmeklētājiem pieejams no 1. jūlija līdz 31.augustam. Tajā vienlaikus drīkst atrasties četras personas. Dienas laikā spoguļnamiņā var baudīt kafijas rituālu, bet vakaros namiņš pārvēršas unikālā naktsmītnē. Tajā neierastu naktsmieru var baudīt divas personas. No spilveniem skan apmeklētāju mīļākā dziesma, bet nakts saldmi iekrāso erotiska spēle diviem.

Foto: Jānis Vīksna
Foto: Jānis Vīksna
Foto: Jānis Vīksna

Kā tapis spoguļnamiņš?

Unikālo projektu radījuši radošās apvienības "Skudras metropole" vadītāja Gundega Skudriņa un dizaina risinājumu uzņēmuma "Don’t Panic" dizainers Mārcis Ziemiņš. “Pasaule mainījās, un mēs tai līdzi. Nav jādodas pasaulē brīnumus meklēt, ja tie ir degungalā.

Latvijā ir bezgalīgas dabas bagātības, unikālas ainavas un neatkārtojama vasara. Mēs vēlējāmies radīt projektu, kurā apvienojas Daba un Cilvēks cieņpilnā mijiedarbībā. Projekts radīts cilvēkiem, kuri meklē dabas klātbūtni, ir gatavi jaunai pieredzei. Visiem, kuri vēlas gūt iedvesmu, prieku, izbaudīt ko nebijušu. Cilvēkiem, kuri nemeklē komfortu, bet gan vēlas baudīt putnu dziesmas, upes čalošanu, meža burvību. Relaksēties no ikdienas steigas, urbāniem pilsētas džungļiem un kņadas. Namiņā piedāvāsim baudīt neparastu kafijas rituālu dienas stundās, bet drosmīgie varēs izbaudīt nestandarta nakts mieru,” stāsta Gundega Skudriņa.

Foto: Jānis Vīksna

Dizainers Mārcis Ziemiņš atklāj, ka unikālais namiņš veidots no spoguļiem, kuros atspīd apkārtnes ainava. Tas atrodas dažus metrus virs Amatas, kurai ir gan dolomīta, gan smilšakmens krasti, un namiņš ir vadāms ar pults palīdzību. Labos laika apstākļos namiņa sānu malas var atvērt un baudīt apkārtnes ainavas mieru, raudzīties uz upes plūdumu, mežu bagātībām, klausīties upes čalošanu un putnu vīterošanu. “Šāds namiņš no spoguļiem virs upes nav atrodams nekur citur pasaulē. Lepojamies, ka to izdevies īstenot pašu spēkiem, apvienojot dizainera, arboristu un alpīnistu iemaņas."

Lasi arī par citiem Gundegas Skudriņas un viņas komandas superprojektiem! 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu