Četrus gadus vecu auto apskatē "iegāž" viens lukturis. Kāpēc? (66)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Bez tabu"

Dodoties uz kārtējo tehnisko apskati ar četrus gadus atpakaļ salonā iegādātu automobili, raidījuma Bez Tabu skatītājs Gundars piedzīvoja nepatīkamu pārsteigumu, jo Ogres tehniskās apskates stacijā speciālists novērtēja auto un konstatēja, ka Renault busiņam rūpnīcā uzstādītais bremžu papildlukturis ar atpakaļskata kameru neatbilst prasībām un mašīnai ir nepieciešams veikt pārbūvi.

"Es viņam mēģināju skaidrot, ka autiņš pirkts Latvijā, es esmu vienīgais īpašnieks, es kā uzņēmuma vadītājs zinu, ka ar auto praktiski neviens cits nebrauc, tas nav sists, nav bojāts, neviena detaļa nav mainīta. Mēģināju šo situāciju izstāstīt, bet tas nemainīja lietas būtību - es saņēmu melno uzlīmīti, un man teica, ka būs jāmaina lukturis," Bez Tabu stāsta sašutušais Renault busiņa saimnieks Gundars.

Gundara mašīnas lukturī norādīts marķējums S2, bet tehniskās apskates dokumentos uzsvērts, ka jābūt S3. Dienā, kad Bez Tabu viesojās pie Gundara, viņa kolēģis ar citas markas busiņu, kam uzstādīts tāds pats S2 marķējuma lukturis, bija devies uz tehniskās apskates staciju Jēkabpilī un tur apskati izgājis bez jebkādiem iebildumiem. 

Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Bez tabu"

Tai pašā laikā Renault pārstāvis norāda, ka S2 un S3 lukturi ir ļoti līdzīgi, taču arī atšķiras un atbilst nedaudz citiem standartiem. Lai arī pēc gaismas spožuma abu tipu bremžu gaismas ir vienādas, tehniskās apskates stacijā darbiniekam to nav iespējas noteikt.

Atklāts tādēļ ir jautājums, kādēļ nepilnība netika konstatēta jau pirms diviem gadiem pirmajā tehniskajā apskatē vai pat pirms četriem gadiem, kad auto tika pārdots tā pašreizējam saimniekam. CSDD Tehniskā departamenta vadītājs Jānis Liepiņš skaidro, ka 2016.gadā tehniskās apskates uzlīme automobilim kā pavisam jaunam transportlīdzeklim tika vienkārši piešķirta bez nepieciešamības doties uz staciju un veikt apskati. Turpretī iepriekšējā tehniskajā apskatē, visticamāk, lomu nospēlējis cilvēciskais faktors un nelielā atšķirība vienkārši palikusi nepamanīta. Tādēļ CSDD aicinās Renault markas automobiļu importētāju un arī rūpnīcu pievērst šai problēmai uzmanību, lai Latvijā brauktu tikai mašīnas ar atbilstoša marķējuma un sertifikācijas lukturiem.

Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Bez tabu"

"Mēs no savas puses esam informējuši importieri un nosūtījuši informāciju rūpnīcai, lai rūpnīca pievērstu uzmanību šai problēmai un mēģinātu organizēt atsaukuma procedūru. Tas ir - katru no šāda veida automašīnu īpašniekiem uzaicināt pie sevis uz servisu un bez maksas nomainīt šo lukturi pret atbilstošo," - tā CSDD pārstāvis.

Tas, cik mašīnām Latvijā ir uzstādīts neatbilstošais lukturis, pagaidām nav zināms.

Vairāk skaties Bez Tabu sižetā.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu