Sudāna aizliedz sieviešu ģenitāliju izkropļošanu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sudānas revolucionārā vadība piektdien apstiprināja likumu, kas aizliedz sieviešu apgraizīšanu, un par ģenitāliju izkropļošanu paredz trīs gadus ilgu cietumsodu.

Sudānas neatkarīgās padomes augstākās kolēģijas lēmums piešķir likuma spēku jau maija sākumā valdībā pieņemtajiem noteikumiem, kas paredz bargus sodus tiem, kuri attiecīgi vēršas pret meitenēm vai sievietēm. Arī slimnīcas, kurās būs veikta meiteņu apgraizīšana, varēs tikt slēgtas. Šāda prakse aizskar “sieviešu cieņu” un tādēļ tiks pārtraukta.

Sudānas premjers Abdalahs Hamdoks paziņojis, ka šis likums ir svarīgs solis, lai reālajā dzīvē ieviestu revolūcijas mērķi – “Brīvību, mieru un līdztiesību”. Tomēr ceļš līdz minētās ieceres īstenošanai vēl ir tāls, jo, saskaņā ar ANO datiem, par apgraizīšanas upuriem līdz šim ir kļuvušas 9 no katrām 10 sievietēm Sudānā.

Paliekošas sekas

Vairumā gadījumu kaunuma lūpas vai klitors tiek daļēji, vai ekstrēmākos gadījumos pat pilnībā nogriezti meitenēm četru vai piecu gadu vecumā. Pēc šīs operācijas nereti viņas pārcieš smagas infekcijas un asiņošanu, bet daudzas pat mirst no antihigiēniskajos apstākļos veiktajām ķirurģiskajām manipulācijām. Dzimumorgānu sakropļošana izraisa arī virkni citu fizioloģisku problēmu un problēmas dzemdībās.

ANO iedzīvotāju fonda aprēķini liecina, ka šogad apgraizīšanas riskam ir pakļauti 4,1 miljons sieviešu Sudānā. Savukārt kopumā ar sakropļotām ģenitālijām pašlaik dzīvo 200 miljoni meiteņu un sieviešu 30 pasaules valstīs. Kopš 1997.gada šāda prakse ir oficiāli aizliegta 26 valstīs Āfrikā un Tuvajos austrumos, taču asiņaino tradīciju ar to pilnībā izskaust nav izdevies.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu