Covid-19 krīze pasliktinājusi apstākļus piena nozarē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemkopības ministrijas biroja vadītājs Jānis Eglīts.
Zemkopības ministrijas biroja vadītājs Jānis Eglīts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

 Covid-19 krīzes dēļ ir pasliktinājušies apstākļi piena nozarē, piena cenai Latvijā esot par 22% zemākai, nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē pauda zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) biroja vadītājs Jānis Eglīts (VL-TB/LNNK).

Līdz ar to Latvijā ir otra zemākā piena iepirkuma cena starp ES dalībvalstīm, skaidroja ministra pārstāvis. Lielākais kritums piena cenai piedzīvots maijā, un tas ir saistīts ar eksporta tirgu aizvēršanos Covid-19 krīzes dēļ. Aprīļa otrajā pusē sāka pazemināties sviesta cena, kas kopumā kritusies par 10%, piebilda Eglīts.

Attiecībā uz cūkgaļas cenām kopš maija vidus situācija nedaudz uzlabojās, taču tūlīt gaidāms, ka cena atkal kritīs, jo tirgū ir Vācijas un Polijas radīta milzīga cūkgaļas pārprodukcija, pastāstīja ministra pārstāvis. Covid-19 krīze ir jūtama arī liellopu gaļas tirgū, kur cena ir par 7,4% zemāka nekā pirms gada un par 9% mazāka nekā gada sākumā.

Savukārt kviešiem cena bijusi par 8% lielāka, nekā pērn maijā, tomēr cenas ir samazinājusies pārtikas rudziem, auzām un lopbarības miežiem.

Latvija šajā situācijā iestājas par atbalsta saņemšanu no ES šo kritumu amortizēšanai, norādīja Eglīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu