Latvijas armijā sievietei pirmo reizi piešķirta pulkveža pakāpe

Lepojamies!
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrāšāviņš no video

Ja vīrieši dažkārt ir fiziski spēcīgāki, tad sievietes veiksmīgāk dara vairākas lietas vienlaikus, līdz ar to armija tikai iegūst. Tā vīriešu un sieviešu lomu militārajā dienestā raksturo pulkvede Ilze Žilde.

 Kopš pagājušās nedēļas Ilze ir pirmā sieviete Latvijas armijā, kura ieguvusi pulkveža pakāpi. Turklāt jau nākamnedēļ viņa sāks pildīt militārā atašeja pienākumus ASV.

Pulkvedi Ilzi Žildi fotografē Aizsardzības ministrijas fotogrāfs, pirms intervijas ar TV3 viņa viesojās Latvijas Radio un arī pēc šīs sarunas ir paredzēta vēl cita intervija. Pulkvede, šķiet, ir pēdējo nedēļu populārākā Latvijas armijas amatpersona.

“No mammītes puses vectēvs ir dienējis Siguldas kājnieku pulkā, ar ko ļoti lepojos.” Iespējams, vectēva piemēra mudināta, Žilde sākumā iestājās zemessardzē, bet jau kopš 1994. gada viņa pārgāja uz dienestu armijā.

“Atnākšana strādāt uz zemessardzi varbūt nebija tik apzināta, bet pēc tam lēmums stāties dienestā jau bija ļoti apzināts. Redzot tos cilvēkus, kolektīvu, to entuziasmu, to vēlmi būvēt šo struktūru, mani tas ļoti uzrunāja,” viņa stāsta.

1990. gados armijā sievietes dienēja krietni mazāk, nekā tas ir tagad. Tolaik bija vairāk cilvēku, kuri sievietēm neredzēja vietu bruņotajos spēkos, taču sievietes ir sevi pierādījušas, tagad Latvijas armijā ir 16% sieviešu, kas viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

“Sievietes tur līdzi pilnā apmērā, par 100%, tāpēc arī šī fiziskā sagatavotība jāuztur visu mūžu un ar to jārēķinās dienot, un varbūt tur, kur sievietei fiziskā spēka varētu pietrūkt, bet dienot mums tās ir gana. Ir daudz tādi aspekti, kā sievietes intuīcija vai prasme darīt daudz darbus vienlaikus, tas ļoti noder armijai,” "900 sekundes" saka Žilde.

Tomēr, ja šīs dienas pulkvedei būtu iespēja uzrunāt sevi tajā laikā, kad viņa pirms 26 gadiem tikai sāka dienestu, jaunajai sievietei būtu jādzird vairāki brīdinājumi:

“Es gribētu sev teikt, ka būs grūtāk, nekā es sākumā domāju. Būs daudzi pārdomu brīži, būs fiziski grūti, būs garīgi grūti, būs prombūtne, būs kaut kad arī jāraud, kā tas sievietei piederas, bet tas ir to vērts un sāc to.”

Pulkvede arī savu meitu labprāt redzētu, ja ne armijas rindās, tad vismaz jaunsargos noteikti: “Jā, man ir meitiņa, un es ceru, ka viņa iestāsies jaunsardzē un vismaz redzēs šo vidi, lai labāk saprastu, ko ikdienā dara mamma. Kas zina, varbūt viņai iepatiksies.”

Jau šajā nedēļas nogalē Latvijas armijas pulkvede Žilde kopā ar meitu dosies uz ASV. Latvijas vēstniecībā Vašingtonā viņa turpmākos četrus gadus pildīs militārā atašeja pienākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu