Uzņēmums "Biseris" pārmet "Latvijas valsts ceļiem" iespējamu korupciju iepirkuma komisijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Lietuvas autoceļu marķēšanas uzņēmums "Biseris" pārmet VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) iespējamu korupciju iepirkuma komisijā, pavēstīja "Biseris" ģenerāldirektors Neds Karkļus.

Uzņēmuma "Biseris" pārstāvji izteica aizdomas par korupciju LVC iepirkuma komisijā saistībā ar to, ka LVC ilgstoši nav pieņēmusi lēmumu zemākās cenas iepirkumā valsts autoceļu asfaltēto segumu brauktuvju horizontālo apzīmējumu atjaunošanas darbu veikšanai 2020.-2025.gadā.

Karkļus skaidroja, ka piedāvājumi par attiecīgo darbu veikšanu bija jāiesniedz līdz šā gada 26.februārim, un darbi jāsāk šovasar. "Pretēji nodokļu maksātāju interesēm LVC izvēlējās ceļu marķējuma atjaunošanu 2020.gadam veikt iepriekšējā iepirkuma ietvaros, pārmaksājot vairāk nekā vienu miljonu eiro. "Biseris" valde apsver vērsties Konkurences padomē un citās valsts institūcijās," viņš minēja.

"Biseris" ģenerāldirektos pauda, ka pēc piedāvājumu atvēršanas, kad tika konstatēts, ka "Biseris", iesniedzis ekonomiski izdevīgākos piedāvājumus, uzņēmums "tika ievilkts bezjēdzīgā un birokrātiskā sarakstē vairākos posmos". 

Karkļus uzsvēra, ka LVC īstenotās sarakstes raksturs un citas pazīmes "rada bažas, ka tiek meklēti iegansti uzņēmuma "Biseris" diskvalifikācijai no dalības iepirkumā, kas rezultēsies sadārdzinājumā 40% apmērā, tādējādi izsaimniekojot valsts budžeta līdzekļus. Tas savukārt met aizdomu ēnu par iespējamo korupciju atbildīgajā LVC iepirkuma komisijā".

"Ņemot vērā iepriekš minēto un faktu, ka katrā no lotēm bez "Biseris" piedāvājumus iesniedza tikai viens tirgus dalībnieks, rodas aizdomas par iespējama karteļa pazīmēm un korupcijas riskiem LVC iepirkuma komisijas piedāvājumu izvērtēšananas procesā. Šīs aizdomas pastiprina arī LVC prasības sarakstē raksturs un īsie termiņi, kuros jāsniedz būtisks informācijas apjoms," savas aizdomas par LVC komisijas kavēšanos ar lēmumu," pauda Karkļus.

Kompānijā informēja, ka atbilstoši iepirkuma piedāvājumu atvēršanas dokumentiem valsts ceļiem centra reģionā horizontālo apzīmējumu atjaunošanas darbus "Biseris" piedāvājis veikt par 6,018 miljoniem eiro, kamēr uzņēmums AS "A.C.B" - par 8,026 miljoniem eiro, savukārt Vidzemes reģionā šos darbu "Biseris" piedāvā paveikt par 6,69 miljoniem eiro, bet SIA "M-Z" - par 9,97 miljoniem. Tajā pašā laikā Kurzemes ceļu marķējuma atjaunošanu "Biseris" piedāvā veikt par 6,27 miljoniem eiro, bet SIA "CTB" - 10,88 miljoniem, kamēr Latgales reģionā "Biseris" piedāvātā summa ir 7,63 miljoni eiro, bet SIA "MKOR" - 9,22 miljoni eiro.

Karkļus norādīja, ka atbilstoši iepirkuma nolikumam, katrā tā daļā, līguma slēgšanas tiesības tiks piešķirtas saimnieciski izdevīgākajam piedāvājumam, kuru noteiks, ņemot vērā tā cenu, respektīvi, tiesības tiks piešķirtas piedāvājumam ar zemāko piedāvāto līgumcenu. Pasūtītājs piedāvājumu salīdzināšanai un izvērtēšanai izmantos cenu, jo sagatavotās tehniskās specifikācijas ir detalizētas un citiem kritērijiem nav būtiskas nozīmes piedāvājuma izvēlē. "Šādā gadījumā, kad galvenie tehniskie parametri un kvalitātes rādītāji ir noteikti, izdevīgāk ir izvēlēties labāko cenas piedāvājumu, nekā meklēt iespējas, kā izslēgt zemāko cenu, balstoties uz neobjektīvu izvērtējumu," skaidroja "Biseris" pārstāvis.

Viņš norādīja, ka iepirkuma laikā "Biseris" tiek pieprasīts nesamērīgs informācijas apmērs, kas neatbilst ierastajai iepirkumu norises praksei. 

Karkļus atzīmēja, ka, papildinot pārmērīgo LVC Iepirkuma komisijas pieprasītās informācijas apmēru, kas pieprasīts četrās kārtās, pretēji ierastajai praksei, ar izteikti īsiem iesniegšanas termiņiem, rodas šaubas par komisijas objektivitāti, izvērtējot iesniegtos piedāvājumus.

"Ņemot vērā visas "Biseris" rīcībā esošās ziņas par faktiem, ir pamats uzskatīt, ka varētu būt notikuši cita starpā arī konkurences tiesību pārkāpumi Latvijā un ārpus Latvijas, saistībā ar ko "Biseris" valde apsver vērsties Konkurences padomē un citās valsts institūcijās iespējamo pārkāpumu un noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanai, novēršanai un iespējami atbildīgo personu sodīšanai, kurām, iespējams, jau ir citi plāni pēc LVC amatu atstāšanas," pauda Karkļus. 

"Biseris" aicina atbildīgās puses pievērst uzmanību LVC "Valsts autoceļu asfaltēto segumu brauktuvju horizontālo apzīmējumu atjaunošanas darbu veikšana 2020.-2025.gadā" iepirkuma norisei un nodrošināt procesa caurspīdīgumu un atbilstību labās prakses principiem.

LVC komentāru par "Biseris" pārstāvju pausto solīja sniegt otrdien, 21.jūlijā.

Publiskotā informācija liecina, ka LVC iepirkumu "Valsts autoceļu asfaltēto segumu brauktuvju horizontālo apzīmējumu atjaunošanas darbu veikšana 2020.-2025.gadā" izsludināja 2020.gada janvārī. Plānots, ka iepirkumā kopējā paredzamā līgumcena piecu gadu periodā varētu būt aptuveni 43,609 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu