Šā gada graudu ražas apmēru varēs novērtēt pēc 3-4 nedēļām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Šā gada graudu ražas apmēru varēs novērtēt pēc trijām, četrām nedēļām, sacīja biedrības "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa teica, ka agro šķirņu graudus Latvijā pakāpeniski jau sāk novākt. Ja sākotnējais graudu ražas potenciāls ļāva cerēt uz rekordražām, tad patlaban lielākajā daļā Zemgales labība ir sagājusi veldrē, kas samazina potenciālo ievākumu.

"Pirms pāris dienām sākām kulšanas darbus savā saimniecībā un plānoto septiņu tonnu vietā iekūlām sešas, jo visus graudus, kas sagājuši veldrē, nav iespējams novākt," viņa atzina, atgādinot, ka patlaban joprojām sastopamas lietavas un dažviet - negaisi.

Vienlaikus Dzelzkalēja-Burmistre teica, ka par potenciālo ražas ievākumu vēl ir pāragri spriest. Ja masveida ražas novākšanas laikā būs ļoti labi laika apstākļi un veldrē sagāzušos labību varēs novākt, gala rezultātā ievāktā raža varētu būt vien apmēram par 10% mazāka nekā izaudzēts. Taču, ja tad līs, varētu ienākties arī ļoti slikta raža.

Viņa atzina, ka precīzāk šā gada graudu ražas apmēru varēs novērtēt pēc trijām, četrām nedēļām, kad masveida ražas novākšana būs aizvadīta. Pašreizējās prognozes gan ir piesardzīgas, jo tuvākās četras nedēļas sinoptiķi nesola ļoti karstu un sausu laiku.

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece arī atzīmēja, ka labības ražas novākšana šogad noritēs Latvijas klimatiskajiem apstākļiem normālos tempos. Pamazām jau sākt vākt rapšu ražu. Taču lielāka apmēra jaunās labības ražas novākšana Zemgalē un Kurzemē varētu sākties nākamās nedēļas otrajā pusē. Pārējā Latvijā - vēlāk.

"Zemnieku saeima" ir ietekmīgākā lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Tās biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas, kas kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk kā 4000 darbiniekiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu