Katrs var kļūt par jaunatklājēju, iepazīstot Huawei viedtelefonu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Gandrīz ikvienā cilvēkā mīt jaunatklājēja gars un vēlme izzināt nezināmo. Tikai tā pirmatnējie cilvēki saņēmās pamest Āfriku un pamazām apguva arī citus planētas reģionus, Kristofors Kolumbs atklāja Ameriku un atzina par labu, un interesantu esam, bet divi vīri pirms tikai 51 gada izkāpa uz Mēness. 

Nedaudz mazākā mērogā par jaunatklājēju tagad var kļūt arī Huawei viedierīču lietotāji, jo nu jau vairāk nekā gadu tīmekļa un tehnoloģiju gigantam Google ir aizliegts sadarboties ar Huawei. Lai arī Huawei ir viens no lielākajiem viedtālruņu ražotājiem pasaulē, tā jaunākās paaudzes izstrādājumi veikalu plauktos un pie patērētājiem nonāk bez Google Mobile Services jeb jau rūpnīcā uzinstalētiem populārākajiem Google pakalpojumiem.

Bet, kā jau ierasts jebkurā sfērā, arī viedtālruņu pasaulē ir alternatīvas. Huawei gadījumā tā ir kompānijas pašu Mobile Services jeb HMS platforma, kas ietver visu nepieciešamo, lai viedtālrunis būtu uzticams kompanjons kā darbā, tā arī brīvajos brīžos un ceļojumos. Kas ir HMS, ko Huawei dara, lai izveidotu pilnīgi patstāvīgu, funkcionējošu ekosistēmu bez Google piesaistes, lūkojām uzzināt Huawei Latvijas struktūrvienībā pie Huawei Mobile Services biznesa attīstības vadītājas Latvijā, Guntas Kursišas.

1. Aizvien biežāk mediju vidē redzam burtu virknējumu HMS. Ko tas nozīmē un kas tas ir? Kāda tam ir saikne ar Huawei viedierīcēm un kāpēc par to būtu jāzina lietotājiem?

Sākumā būtiski atzīmēt, ka Huawei viedtālruņi turpina darboties uz Android Open Source operētājsistēmas, jo bieži tiek jauktas šīs lietas HMS ar Android. HMS jeb pilnā nosaukumā Huawei Mobile services ir lietotņu un servisu ekosistēma, kas darbojas “pa virsu” operētājsistēmai.

Ekosistēma sevī ietver vairākas komponentes, ne tikai lietotņu veikalu AppGallery. Tas ir arī tīmekļa pārlūks, Mākoņkrātuve, Huawei Asistents, Huawei Video u.c. Vienkāršā valodā sakot, - lai Jūs varētu savā tālrunī lietot sarežģītākas aplikācijas un veikt dažādas mijiedarbības, nepieciešams Huawei Mobile Services jeb HMS.

Savukārt, ja skatāmies no aplikāciju izstrādātāju puses, - lai sarežģītāk “uzbūvētas” lietotnes, kurās tiek izmantotas dažādas komponentes, darbotos jaunajos Huawei viedtālruņos, tām jābūt pielāgotām HMS. Šīs dažādās komponentes var būt, piemēram, karte, atrašanās vietas noteikšana, lietotnes spēja izsūtīt paziņojumus jeb notifikācijas utt. Tam visam jādarbojas ar HMS atbalstu.

Savukārt, ja skatāmies no lietotņu izgatavotāju puses, lai lietotnes darbotos jaunajos Huawei viedtālruņos, tām jābūt pielāgotām HMS.

2. Kāpēc es nevaru nopirkt jaunu Huawei telefonu ar Google Mobile Services (GMS), pat ja ļoti gribētu? Kādas ir atšķirības starp GMS un HMS?

Huawei viedtālruņos, kas izdoti pirms 2019. gada maija, joprojām ir pieejami GMS. Savukārt jaunie P40 Sērijas viedtālruņi darbojas pilnībā izmantojot HMS, jo 2019. gada maijā ASV pieņēma lēmumu, ka ASV kompānijas nedrīkst sadarboties ar Huawei, kur diemžēl Huawei tiek izmantots kā rīks ASV un Ķīnas tirdzniecības karā. Neskatoties uz šo izaicinājumu, gada laikā AppGallery jau ir kļuvis par trešo lielāko lietotņu veikalu pasaulē un ir vērojams progress arī vietējā mērogā, jo arī Latvijā ir profesionāļu komanda, kas cieši sadarbojas ar lietotņu izstrādātājiem, lai palīdzētu tiem pievienoties AppGallery.

Foto: AP/Scanpix

Lielākā atšķirība ir tā, ka ne pilnīgi visas lietotnes šobrīd ir pieejamas AppGallery, tomēr ir dažādi veidi, kā lietot sev vēlamos servisus, piemēram:

- Phone Clone, no sava iepriekšējā Android tālruņa pārnesos datus un lietotnes uz jauno Huawei viedtālruni;

- E-pastu var sinhronizēt ar Huawei mail;

- Aplikāciju lejuplāde izgatavotāja mājas lapā, piemēram, Whatsapp, Facebook;

- Tīmekļa pārlūks, piemēram, Youtube vai Gmail lietošanai. Izveidojot īsceļu uz tālruņa ekrānu vizuāli un funkcionāli tas izskatās un darbojas līdzīgi kā lietotne, un neaizņem vietu tālruņa atmiņā;

- Izmantojot iecienītu aplikāciju alternatīvas, kas, piemēram, kartēm ir HereWeGoMaps vai maps.me.

3. Ko Huawei dara, lai vairotu AppGallery pieejamo lietotņu un arī lietotāju skaitu. Zināma problēma ir arī uzticība, bet kā kliedēt bažas, piemēram, par aplikāciju un datu drošību, ja tādas pastāv?

Drošība ir galvenā Huawei prioritāte. Huawei AppGallery patērētājiem nodrošina uzticamu, un drošu alternatīvu. Katra lietotne, kas pievienojas AppGallery, iziet četrus drošības līmeņus. Tas ietver konfidencialitātes pārbaudi, drošības ievainojamības, ļaunprātīgas izturēšanās noteikšanu un manuālu īstā vārda drošības pārbaudi.

Teju 37% no visām pieteiktajām lietotnēm tiek noraidītas, jo neatbilst Huawei drošības standartiem, kas ir daudz striktāki nekā noteikts atbilstošajās ES regulās. Tā, piemēram, tāda sensitīva informācija kā personas biometrijas dati un paroles, netiek apstrādāta ārpus lietotāja ierīces, ļaujot katram pilnībā kontrolēt savus personīgos datus.

Huawei AppGallery ir ļoti jauns lietotņu veikals, un aktīva tā attīstība globāli sākās vien 2019. gada maija beigās. Neskatoties uz ļoti straujo attīstību, jo AppGallery pieejams 170 valstīs, jau esam trešais lielākais lietotņu veikals pasaulē ar 26 miljoniem aktīvo lietotāju mēnesī Eiropā un 400 miljoniem pasaulē, lietotņu izstrādātāji mūs tik labi vēl neatpazīst. Mēs aktīvi strādājam pie atpazīstamības veicināšanas sabiedrībā.

Patlaban AppGallery ir pieejami 60 tūkstoši aplikāciju. Protams, dažādu cilvēku paradumi un vajadzības atšķiras, taču starp nozīmīgākajam aplikācijām varu minēt -  darbam ērto WPS office, dažādās iepirkšanās vietnes, piemēram, Amazon, Aliexpress, mūzikas straumēšanas aplikācijas, piemēram, Deezer, Tidal, lietotnes laikapstākļu prognozēm Weather and Radar, aviokompāniju aplikācijas, piemēram, SAS, Ryanair, Wizz Air. FlixBus, Deutsche Bahn u.c., kā arī daudzas citas.

Protams, arī lokālās, iemīļotās lietotnes, piemēram, Inbox.lv, Inbox.eu, e-Klase, ManaBITE, Mans TELE2, Mans TET, 220.lv, MAXIMA, CSDD, LSM.LV, Satiksme Rīgā, EHR Radio, EHR Radio Russkiji hiti, PINS un daudzas citas ir jau atrodamas AppGallery.

Lai vairotu pieejamo lietotņu skaitu un uzlabotu Huawei lietotāju pieredzi, katrā valstī strādā speciāli izveidotas AppGallery komandas, kuru galvenais uzdevums ir sadarboties tieši ar lokālajām lietotnēm, lai palīdzētu tām pievienoties AppGallery.

Turklāt daudzas populāras lietotnes, piemēram, Facebook un WhatsApp, varat ielādēt “pa tiešo” no interneta vietnēm. Tāpat vairumu aplikāciju var no iepriekšējā tālruņa uz jaunu pārnest, izmantojot “Phone Clone”.

Fotogalerija: foto, kas uzņemti ar Huawei P40 Pro+

4. Atkal atgriežamies pie izstrādātājiem, kuri pagaidām diezgan kūtri rada aplikācijas ievietošanai Huawei AppGallery. Kas tiek darīts šajā jomā? Kādi ir motivējošie pasākumi?

Ja salīdzinām ar 2019. gada pirmo ceturksni ar 2020. gada pirmo ceturksni, Huawei reģistrēto izstrādātāju skaits ir palielinājies par 115% un jau pārsniedz miljonu. Savukārt lietotnes, kas pilnībā integrētas, HMS pieaudzis par 67%, tādā veidā sasniedzot ievērojamus 60 000 lietotņu, kas pieejamas jaunajos P40 sērijas viedtālruņos.

Latvijas kontekstā, lai motivētu jaunas aplikācijas pievienoties AppGallery, papildus tehniskajam atbalstam tieši pievienošanās laikā, mēs palīdzam arī ar dažādām mārketinga aktivitātēm. Būtisks ieguvums ir tas, ka esam pieejami globāli, līdz ar to lietotnēm ir iespēja ne tikai palielināt lietotāju skaitu Latvijas vai Baltijas līmenī, bet arī globāli sev interesējošos tirgos.

Svarīgi atzīmēt, ka Huawei ierīces Latvijas tirgū ir ļoti pieprasītas, un AppGallery ir kļuvis par svarīgu izplatības kanālu, lai nodrošinātu savai lietotnei lielāku popularitāti. Mums prieks, ka lietotņu izstrādātāji to zina un tas ir galvenais motivators pievienoties AppGallery, lai sasniegtu ne tikai Latvijas, bet arī citu interesējošo tirgu Huawei lietotājus.

5. Var teikt, ka AppGallery lieliem soļiem iet uz priekšu?

Šobrīd lielākais uzsvars tiek likts tieši uz lokālo komandu darbu, kuru uzdevums ir sadarboties ar vietējā tirgus lietotņu izstrādātājiem, lai tie pievienotos AppGallery. Šeit ļoti ņemam vērā arī Huawei lietotāju viedokli. AppGalery esam iestrādājuši funkciju “Wishlist” jeb vēlmju sarakstu, kur lietotāji atzīmē lietotnes, kuras vēlas izmantot, bet, kuras pagaidām nav pieejamas AppGallery. Vairākus mēnešus pēc kārtas e-klase bija vēlmju saraksta augšgalā un esam priecīgi paziņot, ka e-klase ir pievienojusies AppGallery un pieejama arī HMS telefonos, kas ir jaunie P40 Sērijas viedtālruņi.

6. Nobeigumā par lietotnēm, ko daudzi viedtālruņu lietotāji novērtē visvairāk, proti, banku aplikācijām? Kad varam gaidīt populārāko banku lietotņu un smart ID nonākšanu AppGallery?

Interneta bankas iespējams izmantot pievienojoties tām izmantojot interneta pārlūku. Liela daļa darbojas arī, kad tiek pārnesas izmantojot Phone Clone.

Fiziskas bankas lietotnes pievienošana ir laikietilpīgāka, jo daudzām mītnes valsts nav Latvija, kas Latvijas lietotājiem liek būt mazliet pacietīgākiem, jo piemēram, Skandināvijā vairākas lietotnes jau ir pieejamas.

Pieminēšu, ka gan Huawei oficiālie pārstāvji, gan mūsu klienti diezgan aktīvi informē par aplikāciju jaunumiem Huawei Oficiālajā Forumā.

Phone Clone ir sevi pierādījis kā lielisks rīks, kas atvieglo lietotāja dzīvi, pirmkārt, ne tikai pārceļot uz jauno ierīci datus un lietotnes, bet arī tālruņa iestatījumus, ja lietotājs atzīmē, ka vēlas pārnest arī tos. Otrs lielais pluss ir tas, ka datu pārnešana notiek ļoti, ļoti ātri.

Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei Latvija

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu