"Airbus" veic pasākumus ES un ASV subsīdiju nesaskaņu atrisināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas aviobūves uzņēmums "Airbus" piektdien paziņoja, ka veicis pasākumus, lai izbeigtu Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) ilgstošās nesaskaņas starp Eiropas Savienību (ES) un ASV par piešķirtajām valstu subsīdijām.

"Airbus" norāda, ka panācis vienošanos ar Francijas un Spānijas valdībām, lai paaugstinātu procentu likmes līdzekļiem, kas piešķirti lidmašīnu "A350" ražošanas atbalstīšanai, līdz līmenim, kāds pēc PTO uzskatiem ir atbilstošs.

"Pēc 16 gadus ilgušas tiesvedības PTO šis ir pēdējais solis, lai pārtrauktu ilgstošās nesaskaņas un likvidētu jebkādu pamatojumu ASV tarifu piemērošanai," skaidro uzņēmums.

Vērienīga juridiskā cīņa PTO starp "Airbus" un ASV konkurentu "Boeing" aizsākās 2004.gadā, kad Vašingtona apsūdzēja Lielbritāniju, Franciju, Vāciju un Spāniju par pretlikumīgu subsīdiju un garantiju nodrošināšanu "Airbus" produktu ražošanas atbalstīšanai.

Savukārt pēc gada ES apgalvoja, ka "Boeing" laika periodā no 1989.gada līdz 2006.gadam no dažādiem ASV valdības atzariem saņēmis aizliegtas subsīdijas 19,1 miljarda dolāru apmērā.

Jūnijā ASV draudēja ES precēm piemērot papildu muitas tarifus 3,1 miljarda dolāru apmērā, jo PTO lēmums Vašingtonai dod tādas pilnvaras.

"Airbus" skaidro, ka iespējama šo tarifu ietekme apvienojumā ar koronavīrusa pandēmijas sekām ir iemesls, kāpēc uzņēmums cenšas atrisināt šīs nesaskaņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu