Sestdien Slīteres Nacionālajā parkā notiks kukaiņu nakts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kukaiņi. Ilustratīvs foto.
Kukaiņi. Ilustratīvs foto. Foto: YURI KADOBNOV / AFP

Slīteres Nacionālais parks sestdien, 1.augustā, aicina uz "Slīteres kukaiņu nakti", kas ļaus iepazīt kukaiņu pasauli, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Augusta siltās naktis ir laiks, kad kukaiņu pētnieki jeb entomologi izliek gaismas lamatas - iededz īpašas lampas pie balta fona, cerot, ka uz gaismu atnāks kāds kukaiņu valsts retums, iespējams, izdosies pamanīt kukaiņu sugu, kura ilgi meklēta, sacīja Rēna.

"Nakts kukaiņi savā brīnumainajā pasaulē ļauj ielūkoties, kad iestājas tumsa. Lielāko daļu no Latvijā sastopamajām 13 000 kukaiņu sugām mēs ikdienā neredzam, jo viens no veidiem, kā kukainim palikt nepamanītam ir nakts dzīvesveids. Vakaros savas slēptuves atstāj tūkstošiem naktstauriņu, sarosās skrejvaboles un koksngrauži, tikai tumsā pamanām noslēpumainos jāņtārpiņus," teica entomologs, pasākuma vadītājs Kristaps Vilks.

Vilks un citi kukaiņu pētnieki Slīteres Kukaiņu nakts laikā atlidojošos seškājaiņus vēros paši un arī palīdzēs pasākuma apmeklētājiem tos ieraudzīt un izzinā.

Pasākums norisināsies no plkst.22 dabas izglītības centrā "Slītere", Talsu novada Dundagas pagastā pie Šlīteres bākas. Programmā būs nakts kukaiņu "izrāde" īpašu lampu gaismā pie Šlīteres bākas un Šlīteres dabas takā un Kukaiņu takā, improvizēta kukaiņu izziņas laboratorija un video dabas izglītības centra "Slītere" Ozola namiņā.

Pasākums ir bez maksas. Apmeklētājiem jāņem līdzi lukturīti un jāģērbjas aktivitātēm dabā piemērotā apģērbā un apavos.

Pasākumu rīko Dabas aizsardzības pārvaldes sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību un biedrību "Zaļā doma". Kukaiņu nakts augusta sākumā Slīteres Nacionālajā parkā notiek kopš 2009.gada.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu