Lieto medikamentus pareizi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Medikamentu lietošana mēdz radīt dažādus jautājumus un neskaidrības. Piemēram, aktuāls problēmjautājums ir antibiotiku kursu pārtraukšana, kā arī dubultmedikācija, uzsver BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ļubova Blaževiča. 

Kam pievērst uzmanību un kur vērsties, ja radušies jautājumi par pareizu medikamentu lietošanu? Kas palīdzēs skaidrot zāļu mijiedarbību un  saderību? Lai risinātu šos un daudzus citus ar medikamentu lietošanu saistītus jautājumus, BENU Aptieka ir ieviesusi bezmaksas klīnisko farmaceitu telefonkonsultācijas, lai ikviens var vērsties pēc padoma, neizejot no mājām.

Ļubova Blaževiča ir viena no BENU Aptiekas klīniskajām farmaceitēm, kura konsultē klientus telefoniski. Darba pieredze ir iekrāta astoņos aptiekā nostrādātos gados, no kuriem pieci gadi aizvadīti farmaceita amatā. Farmaceite atzīst, ka motivācija ikdienas darbam rodas tad, kad kaut kas izdodas – klientu pateicības, veiksmīgi atrisinātās ar veselību saistītas situācijas, brīži, kad cilvēks ir sapratis un pieņēmis farmaceita sniegto informāciju.

Ļubova Blaževiča
Ļubova Blaževiča Foto: Publicitātes foto

Antibiotikas jālieto atbildīgi

Antibiotiku atbildīga lietošana ir viens no sāpīgākajiem jautājumiem mūsdienu medicīnā visā pasaulē, atzīst farmaceite. Nav noslēpums, ka antibiotikas jālieto kursa veidā, precīzi ievērojot ārsta noteikto dienu skaitu un ar noteikto intervālu. Parasti pacienta stāvokļa uzlabošanās notiek pirms noteiktā antibiotiku lietošanas termiņa beigām, kas rada kārdinājumu pārtraukt terapijas kursu. Bet šāda rīcība var novest, pirmkārt, pie situācijas, kad infekcija nav līdz galam izārstēta, un, otrkārt, pie antibiotiku rezistences veidošanās, kad nākamreiz šīs antibiotikas vairs nedarbosies. Turklāt, pat izejot visu terapijas kursu līdz galam, ir svarīgi neuzsākt ārstēšanos ar to pašu antibakteriālo vielu grupu ātrāk par trīs mēnešiem, uzsver farmaceite.

Nepārspīlējiet ar pretsāpju medikamentiem

Vēl viens mūsdienu problēmjautājums ir pretsāpju, pretiekaisuma un pretdrudža medikamentu lietošana. Ir ļoti būtiski nepārsniegt instrukcijā norādīto biežumu, ilgumu un maksimālo devu! Lietojot pretsāpju/pretiekaisuma preparātus, ir ieteicams uzņemt arī kuņģa skābi samazinošo medikamentu, lai pasargātu kuņģa gļotādu no atrofijas un kuņģa čūlas veidošanās.

Vēl viens svarīgs aspekts pretsāpju/pretdrudža medikamentu lietošanā ir dubultmedikācija – situācija, kad tiek vienlaicīgi tiek lietoti divi vai vairāki preparāti, kas satur vienu aktīvo vielu vai vielas no vienas medikamentu grupas. Klasisks piemērs ir saaukstēšanās gadījumā izmantotais paracetamols, kas ir sastopams gan pretsaaukstēšanās pulveros, gan tabletēs, gan viens pats. Veicot pašārstēšanos un vienlaikus lietojot vairākus šādus preparātus, ir iespējams netīšām pārsniegt pieļaujamo devu un pārslogot aknas. Tādēļ nav jākautrējas vērsties pie farmaceita pēc padoma!

Piesardzība, lietojot ārstniecības augus

Arī lietojot ārstniecisko augu preparātu, ir ieteicams konsultēties ar speciālistu, uzsver Ļ.Blaževiča. Pastāv maldīgs uzskats, ka augu preparāti nav kaitīgi, tāpēc ka ir dabīgi, taču tas tā nav vienmēr. Daži augi (piemēram, asinszāle, greipfrūts) var mijiedarboties ar medikamentiem, mazinot vai pastiprinot to efektu, kas var būt bīstami veselībai vai pat dzīvībai. Ir arī vairāki augi, kuru preparātus vai tējas neiesaka lietot grūtniecēm.

Zvans farmaceitam

Šo un daudzu citu ar medikamentiem saistītu jautājumu gadījumā Ļ.Blaževiča iesaka izmantot BENU Aptiekas klīnisko farmaceitu telefonkonsultācijas, kas ir pieejamas bez maksas. Tās ir īpaši ieteicama šādos gadījumos:

  • pacientiem ar hroniskām saslimšanām – arteriālā hipertensija, cukura diabēts, astma u.c.;
  • pacients vienlaikus lieto vairākus medikamentus un uztura bagātinātājus (par to iespējamajām mijiedarbībām);
  • ja ir jautājumi un neskaidrības par pareizu zāļu lietošanas režīmu (kad un kādā veidā lietot);
  • ja ir aizdomas par zāļu izraisītām blaknēm, piemēram, nomainoties medikamentam references ietvaros;
  • uzsākot jaunu/pirmreizēju medikamentu lietošanu;
  • akūtos jautājumos, kad nepieciešama speciālista konsultācija par medikamentiem (lietošanu, uzglabāšanu, drošību, pieejamību u. c.).

Ikvienu, kam radušies šādi un līdzīgi jautājumi, aicinām zvanīt BENU Aptiekas pieredzējušajiem klīniskajiem farmaceitiem pa tālruni 62603478. Konsultācijas ir bezmaksas un pieejamas darba dienās no 9:00 līdz 17:00.

Rūpējieties par savu veselību un lietojiet medikamentus atbildīgi, atbilstoši norādījumiem!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu