Aģentūra "Repute" ar "Kristīnes Misānes lietu" uzvarēja starptautiskajā konkursā "IPRA"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Repute" partnere, dibinātāja Iveta Dzērve.
"Repute" partnere, dibinātāja Iveta Dzērve. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Starptautiskās Sabiedrisko attiecību asociācijas (IPRA) nozares izcilības konkursā "IPRA Golden World Awards 2020" kategorijā "Sabiedrības iesaiste" uzvarēja sabiedrisko attiecību aģentūra "Repute" ar projektu "Kristīnes Misānes lieta", kura mērķis bija nepieļaut Latvijas pilsones izdošanu tiesāšanai trešajā pasaules valstī - Dienvidāfrikā, informēja "Repute" pārstāve Telma Kristiāna Gaule.

Gaule norādīja, ka starptautiskajā konkursā piedalījās nozares pārstāvji no visas pasaules, un kopumā 37 dažādās kategorijās apbalvoti pasaules labākie sabiedrisko attiecību projekti un to īstenotāji. Šogad starptautiskajā konkursā apbalvojumu saņēmuši tikai divi sabiedrisko attiecību projekti no Baltijas valstīm. To starpā, kā labāko projektu kategorijā "Sabiedrības iesaiste" konkursa žūrija atzinusi kampaņu, ar kuras palīdzību šī gada sākumā izdevies panākt Latvijas pilsones Kristīnes Misānes izdošanu tiesāšanai Latvijā nevis Dienvidāfrikā.

Sabiedrisko attiecību aģentūras "Repute" partnere, projektu direktore Laima Tarasova atzina, ka šī kampaņa bija "Repute" komandas sirdsdarbs un šī gada emocionālākais projekts. "Sākotnēji neticējām, ka spēsim panākt tik lielu rezonansi sabiedrībā.

Bija brīži, kad šķita - esam zaudējuši šai cīņā. Kristīnes likteni izšķīra burtiski dažas stundas.

Brīdī, kad Dānijas lidostā jau bija ieradušies Dienvidāfrikas pārstāvji, Dānijas prokuratūra no Latvijas saņēma Kristīnes aresta orderi. Tā bija diena, kad no rīta gatavojāmies zaudējumam, bet pa dienu - svinējām uzvaru," viņa stāstīja.

"Repute" dibinātāja Iveta Dzērve atzīmēja, ka aģentūras uzdevums bija palīdzēt Misānei "aizklauvēties līdz tām institūcijām un to ierēdņu sirdīm", kuri spētu sievietei palīdzēt. "Jāatzīst, ka bez tik milzīga žurnālistu un sabiedrības atbalsta, tas nebūtu iespējams. Tāpēc teikšu tā - IPRA starptautiskais novērtējums ir mūsu visu kopdarba novērtējums. Sabiedrības, žurnālistu un - "Repute" komandas," pauda "Repute" dibinātāja.

Kā ziņots, Misāne kopš 2018.gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) viņai bija inkriminēta sava bērna nolaupīšana un citi pārkāpumi. Dānija jau bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Organizējot Latvijas sabiedrības atbalstu un iesaistoties Latvijas valsts iestādēm, tika panākta sievietes izdošana Latvijai. Lai panāktu sievietes izdošanu Latvijai, nevis DĀR, Latvijas likumsargi no Misānes pārstāves saņēma viņas pašrocīgi uzrakstītu vaļsirdīgu atzīšanos iespējamos noziegumos. Ņemot vērā minēto, februāra vidū Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika ierosināts kriminālprocess un viņa atzīta par aizdomās turēto par DĀR, iespējams, izdarītiem noziegumiem.

Šajā lietā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja Misānei drošības līdzekli - apcietinājumu, un Latvijas Ģenerālprokuratūrā tika pieņemts Eiropas apcietinājuma lēmums, kas nekavējoties tika nosūtīts Dānijai. Attiecīgi bija pamats pieprasīt sievietes izdošanu Latvijai.

Valsts policijas konvojs marta sākumā Misāni no Dānijas nogādāja Rīgā, kur viņa nonāca Iļguciema cietumā.

Misāne ir izcietusi Latvijā piemēroto divu mēnešu cietumsodu un ir atbrīvota no ieslodzījuma.

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu