"Vēsturisks brīdis": Savstarpēji konkurējošas pašvaldības vienojas prasībā par autoceļa Koknese-Ērgļi atjaunošanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizkraukles novada apvienojamās pašvaldības - Aizkraukles, Jaunjelgavas, Kokneses, Neretas, Pļaviņu un Skrīveru - vienojušās par atbalstu Kokneses novada domes iniciatīvai par valsts reģionālā autoceļa P79 Koknese-Ērgļi atjaunošanu un kopīgā vēstule aicina to darīt steidzami, informēja pašvaldības.

Pašvaldību pārstāvji deleģējuši Kokneses novada domes priekšsēdētāju parakstīt vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Satiksmes ministrijai, Latvijas Pašvaldību savienībai un Zemgales Plānošana reģionam ar aicinājumu steidzami noteikt šo ceļa posmu kā prioritāri atjaunojamo Aizkraukles novadā. Pašvaldību vadītāji vēstulē uzsver, ka pieejamā finansējuma izvērtēšanā un sadalīšanā jāņem vērā ceļa noslodze, ekonomiskā aktivitāte, ekonomiskais potenciāls un sabiedrības viedoklis.

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris (V) norāda, ka

šis brīdis, kad vairākas, savā starpā par finansējumu konkurējošas pašvaldības, ir spējīgas vienoties, vērtējams kā vēsturisks.

«Esmu pateicīgs kolēģiem, kuri saklausīja mūsu argumentus par to, ka šajā situācijā ar šī ceļa posma remontdarbiem kavēties nedrīkst. Pēdējo piecpadsmit gadu laikā ceļam pieguļošajās teritorijās ir attīstījušies virkne spēcīgu uzņēmumu, kuri ir piesaistījuši apjomīgus struktūrfondu līdzekļus un investējuši attīstībā, kā rezultātā strauji palielinājusies satiksmes intensitāte un smago transportlīdzekļu īpatsvars.

Diemžēl prasībām neatbilstošais autoceļa stāvoklis apvienojumā ar aizvien pieaugošu satiksmes intensitāti novedis pie situācijas, ka autoceļš strauji sabrūk,»

pauda Vingris.

Autoceļa noslogotība tuvākajos gados tikai turpinās pieaugt, prognozē vietvaru pārstāvji. 2022.gadā «Latvijas valsts meži» plāno sākt kūdras ieguvi kūdras atradnē «Garais purvs» 128 hektāru platībā, kuram piekļuve tiks nodrošināta no autoceļa P79 Koknese-Ērgļi. Gadā ir plānots izvest 50 000 kubikmetrus kūdras.

«Viens no administratīvi teritoriālās reformas mērķiem ir ekonomiski attīstīt spējīgas administratīvās teritorijas, kas uzlabotu valsts un pašvaldību ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju. Autoceļš P79 Koknese-Ērgļi ir nozīmīga satiksmes dzīsla vairāk nekā 20 Kokneses uzņēmumiem, kuri darbojas piena lopkopības, graudkopības, metālapstrādes, būvniecības, mežizstrādes un citās jomās. Šo uzņēmumu kopējais gada apgrozījums sasniedz 14 miljonus eiro, nodrošinot 223 darba vietas,» pauda pašvaldību vadītāji.

Viens no novada lielākajiem uzņēmējiem, SIA «Bormaņi» vadītājs Jānis Miezītis, pauž neizpratni par procesu, kā valsts izvērtē prioritātes.

«Esmu šeit dzimis, uzaudzis un dzīvojis visu savu mūžu. Šis ceļš nav atjaunots vismaz 30-40 gadus, tikai pielāpa bedres.

Grūti iedomāties, vai Latvijā ir vēl kāda cita tāda vieta, kur ir tik intensīva satiksme, bet ceļš nav ticis atjaunots.

Tiek atjaunoti ceļa posmi, piemēram, Latgalē, kur vispār nav ne mašīnu, ne cilvēku. Mums tikai sola un sola, pārcelti jau vismaz trīs apsolītie termiņi, tikmēr mēs ciešamies, un turpinām strādāt, ražot, maksāt nodokļus,» komentēja uzņēmējs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu