Nausēda: Baltkrievijai jāgādā par drošām, brīvām un godīgām vēlēšanām (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda aicinājis Baltkrieviju gādāt, lai svētdien gaidāmās prezidenta vēlēšanas būtu "drošas, brīvas un godīgas", un uzsvēris, ka represijas pret oponentiem nav pieļaujamas, vienlaikus nosodot jebkādu iespējamo Krievijas iejaukšanos šajās vēlēšanās.

Viņš norādījis, ka Lietuva vērīgi seko vēlēšanu kampaņai kaimiņvalstī un aicina Minsku ievērot vispāratzītos demokrātijas principus.

"Baltkrievijā, Eiropas valstī, represijas pret pilsonisko sabiedrību nav pieļaujamas. Aicinu Baltkrievijas vadību garantēt drošas, brīvas, godīgas vēlēšanas un cilvēka pamattiesību un brīvību ievērošanu," teikts piektdien izplatītajā Lietuvas prezidenta paziņojumā.

"Nosodu jebkādu Krievijas iejaukšanos Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu gaitā vai to iznākumā," uzsvēris Nausēda, kas politisko situāciju kaimiņvalstī apspriedis ar ārlietu ministru Linu Linkeviču, mudinot viņu "nodrošināt operatīvu dialogu ar Baltkrieviju un Eiropas Savienības institūcijām" attiecībā uz Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu procesu.

Lietuvas prezidents arī aicinājis principiāli aizstāvēt Lietuvas nostāju attiecībā uz Baltkrievijā netālu no abu valstu robežas uzceltās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) drošības problēmu aktualizēšanu starptautiskā līmenī.

Kā ziņots, Baltkrievija ceturtdien informēja Lietuvu, ka sākusi kodoldegvielas ielādēšanu šīs spēkstacijas pirmajā reaktorā.

Nausēda uzsvēris, ka Lietuvas nostāja Astravjecas AES jautājumā nemainīsies. Viņš atgādinājis, ka Lietuva stingri apņēmusies nostāju nepirkt elektroenerģiju, kas ražota tādā valstī, kurā darbojas nedroša atomelektrostacija, un neļaus Baltkrievijai izmantot savu Kruones hidroakumulācijas spēkstaciju (HAES).

Baltkrievija savulaik interesējusies par iespēju izmantot šo Lietuvas spēkstaciju, kas spēj elektroenerģijas pārpalikumu uzkrāt un, kad enerģijas trūkst, pārdot to tirgū.

Nausēda vēlreiz uzsvēris, ka Astravjecas AES apdraud Lietuvas nacionālo drošību, sabiedrības veselību un vidi, un Lietuvai ir jābūt gatavai aizstāvēt savus iedzīvotājus un vitāli svarīgās intereses.

Prezidenta paziņojumā teikts, ka ārlietu ministram uzdots stiprināt Lietuvas institūciju un ekspertu koordināciju un gādāt, lai Eiropas Savienība (ES) un Lietuvas starptautiskie partneri saņemtu patiesu informāciju par Astravjecas AES drošības problēmām, kā arī mobilizēt diplomātiskos centienus, lai nepieļautu nedroši saražotas elektroenerģijas nonākšanu ne tikai Lietuvas, bet arī visa reģiona un ES tirgū.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu