Valdība varētu vērtēt Covid-19 ierobežojumu atbilstību esošajai situācijai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Distancēšanās. Ilustratīvs attēls
Distancēšanās. Ilustratīvs attēls Foto: GLYN KIRK / AFP

Šodienas, 11. augusta, Ministru kabineta sēdē varētu tikt spriests par Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu atbilstību esošajai epidemioloģiskajai situācijai, iepriekš LTV tika izteikusies veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Iepriekš Veselības ministrijai (VM) esot bijis nodoms 11.augustā valdībā piedāvāt mīkstināt ar Covid-19 saistītos ierobežojumus, taču pagājušajā nedēļā Viņķele vairs nebija tik pārliecināta par šādu soli. Pirmdienas vakarā valdības dienaskārtībā gan šāda jautājuma vēl nebija.

"Ir jāsagaida brīvdienu rezultāti [inficēšanās ar Covid-19 dati], lai redzētu, vai mēs varam virzīties ierobežojumu virzienā, palikt uz vietas vai tomēr kāpt kaut kur atkal striktāk," iepriekš bija izteikusies veselības ministre.

Viņa atgādināja, ka "pussolis atpakaļ" ierobežojumu pastiprināšanas virzienā jau ir sperts iepriekš, nosakot stingrākas prasības sabiedriskās ēdināšanas sektorā.

Vaicāta, vai cilvēki, kuri Latvijā ieceļo no valstīm ar augstiem Covid-19 saslimstības rādītājiem, godprātīgi un atbildīgi ievēro 14 dienu pašizolāciju, Viņķele atzina, ka viņai ir grūti sniegt pamatotu vērtējumu par to, taču, spriežot pēc inficēšanās datiem, esot skaidrs, ka vairākums tomēr šīs prasības ievēro, pretējā gadījumā saslimstība ar Covid-19 Latvijā būtu lielāka.

Pašlaik nav indikāciju, kas liktu domāt par nepieciešamību Latvijā mainīt Covid-19 izplatības ierobežošanai ieviestos ierobežojumus, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Tagad nav tas laiks kaut kādas prasības mīkstināt. Latvija slimības izplatības ziņā ir izņēmuma valsts, jo pat pie kaimiņiem slimības rādītāji pieaug straujāk. Mūs glābj tas, ka starp valsts iedzīvotājiem slimība tika veiksmīgi apkarota, pateicoties kopīgiem spēkiem, taču ar atjaunotu ceļošanu, kur teju ikviens galamērķi ir ar lielāku saslimstības rādītāju, ir lielāks risks saslimt," teica politiķis.

Viņaprāt, patlaban nav tādu indikāciju, kas liktu mīkstināt vai pastiprināt ierobežojumus.

Pieaugot Covid-19 izplatībai Eiropā, Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti rūpīgi izvērtēt nepieciešamību doties arī uz tām valstīm, kurās pagaidām slimības izplatība nav ļoti plaša, ar šādu aicinājumu pie sabiedrības pirmdien vērsās Ministru prezidents.

Premjers uzsvēra, ka Eiropā vērojama Covid-19 izplatības palielināšanās. "Ja pirms nedēļām trim bija tikai kādas četras valstis, atgriežoties no kurām tika noteikta pašizolēšanās prasība, tad tagad tādu valstu jau ir ap 20," pauda Kariņš.

Politiķis akcentēja, ka vairums saslimšanas gadījumu, kas tiek atklāti Latvijā, ir saistīti ar ceļojumiem uz ārzemēm. Tāpēc viņš aicina sabiedrību nopietni attiekties pret Covid-19, jo "tā nav pazudusi, tieši pretēji - turpina plosīties".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu